Η Γη διαθέτει υπεραφθονία σε αλμυρό νερό, ωστόσο το γλυκό νερό βρίσκεται σε έλλειψη. Επιστήμονες αναζητούν σχετικές λύσεις.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ερευνητών, με τα τελευταία νέα τεχνολογιών αφαλάτωσης να έρχονται από επιστήμονες της Κίνας. Η τεχνολογία που παρουσίασαν σε έρευνά τους είναι μία συσκευή αφαλάτωσης υψηλών επιδόσεων που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Αποτελείται από ένα στρώμα τιτανίου (TiNO – titanium nitride oxide) το οποίο φέρει την ιδιότητα απορρόφησης ηλιακής ενέργειας. Το στρώμα αυτό ακουμπά σε μία ειδική επιφάνεια πορώδους χαρτιού το οποίο λειτουργεί απορροφητικά και του δίνει την δυνατότητα να απορροφά ηλιακή ενέργεια όσο επιπλέει στο θαλασσινό νερό.
Το φως του ήλιου πέφτει στο στρώμα τιτανίου και αυτό με την σειρά του θερμαίνεται και εξατμίζει το νερό. Η συσκευή ολοκληρώνει τον σκοπό της συλλέγοντας τους υδρατμούς με ένα διαφανές δοχείο με σκεπή από χαλαζία. Έτσι, οι υδρατμοί αφού συμπυκνωθούν παράγουν μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αλμυρότητα του θαλασσινού νερού υπερβαίνει τα 75.000 milligram άλατος/λίτρο, ενώ το συνηθισμένο πόσιμο νερό έχει αλατότητα περίπου 200 milligram/λίτρο. Η μονάδα αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια, μετατρέπει το αλμυρό νερό σε γλυκό με αλμυρότητα μικρότερη των 2 milligram/λίτρο. Ο Τσάο Τσανγκ από την ομάδα ερευνητών προσθέτει πως το “TiNO” στον τομέα της ηλιακής ενέργειας είναι μία συνηθισμένη επιλογή επικάλυψης που κυκλοφορεί στο εμπόριο και χρησιμοποιείται ευρέως σε φωτοβολταϊκά και ηλιακά συστήματα θέρμανσης.