Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο πλανήτης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι η ξηρασία. Το φαινόμενο αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες να οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, αφού μεταξύ άλλων θα επηρεάσει τον τουρισμό, την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ πληθυσμοί οι οποίοι ήδη έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Ήδη το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Αυτό ακριβώς το πρόβλημα της έλλειψης νερού μπορεί να λύσει η συσκευή του Omar Yaghi και των συνεργατών του, συλλέγοντας νερό από τον αέρα. Οι ερευνητές του Berkeley από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν αναπτύξει μία μέθοδο η οποία δίνει τη δυνατότητα συλλογής πόσιμου νερού ακόμα και από τον θερμό και ξηρό αέρα της ερήμου. Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζοντας την νέα συσκευή στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, συγκέντρωνε περίπου 0,7 λίτρα νερού κάθε μέρα.
Ενώ ένας κοινός αφυγραντήρας απαιτεί αρκετή υγρασία προκειμένου να συλλέξει νερό, η συσκευή της startup Water Harvester Inc. μπορεί να συλλέξει νερό ακόμη και εάν τα επίπεδα της υγρασίας βρίσκονται στο 7%. Η εταιρεία πραγματοποιεί δοκιμές και σύντομα θα είναι σε θέση να εμπορευθεί την συσκευή της η οποία θα έχει το μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων και χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια και μπαταρία θα μπορεί μέσα σε μία μέρα να συλλέγει 7-10 λίτρα καθαρού, πόσιμου νερού, αρκετό δηλαδή για να πιούν και να μαγειρέψουν 2-3 ενήλικες.
Μία ακόμα μεγαλύτερη συσκευή, στο μέγεθος ενός μικρού ψυγείου θα συλλέγει 200-250 λίτρα νερού κάθε μέρα, τα οποία αρκούν ώστε μία οικογένεια να μπορεί να πιεί, να κάνει μπάνιο και να μαγειρέψει. Η εταιρεία στοχεύει στο μέλλον να καταφέρει να δημιουργήσει μία ακόμα μεγαλύτερη συσκευή η οποία θα παράγει ημερησίως 20.000 λίτρα νερού, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ολόκληρα χωριά.
Το συστατικό που κάνει όλα τα παραπάνω πραγματικότητα είναι MOF (metal organic framework). Πρόκειται για ένα αρκετά πορώδες υλικό το οποίο ο Yaghi εξελίσσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, καταλήγοντας στο MOF-303 το οποίο, εν αντιθέσει, με το παλαιότερο MOF-801, μπορεί να συγκεντρώσει 30% περισσότερο νερό και σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Η παλαιότερη συσκευή που είχε αναπτύξει η ομάδα ήταν παθητική, ενώ η συσκευή του 2019 χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο ενεργοποιεί ανεμιστήρες οι οποίοι επιταχύνουν την διαδικασία της συλλογής νερού.
Διάβασε επίσης : Έρχεται λειψυδρία στην Ελλάδα