Το τεράστιο νησί έχασε πολύ νωρίτερα το 40% των πάγων του – Τι αναφέρουν οι ερευνητές για την κλιματική αλλαγή
Μία άκρως ανησυχητική κατάσταση αποτύπωσε ο κλιματολόγος Steffen Olsen, του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας.
Ο επιστήμονας που βρίσκεται στη Γροιλανδία αποτύπωσε με το φακό του ένα σημείο κοντά στην πόλη Κανάκ, στα βορειοδυτικά του τεράστιου νησιού, όπου άλλοτε υπήρχε μια παγωμένη λίμνη. Πλέον, οι πάγοι έχουν λιώσει πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα τα σκυλιά που σέρνουν τα έλκυθρα να περπατούν στα ρηχά νερά και όχι σε πάγο.
@SteffenMalskaer got the difficult task of retrieving our oceanographic moorings and weather station on sea ice in North West Greenland this year. Rapid melt and sea ice with low permeability and few cracks leaves the melt water on top. pic.twitter.com/ytlBDTrVeD
— Rasmus Tonboe (@RasmusTonboe) June 14, 2019
Όπως επισημαίνει ο Olsen, «οι κοινότητες στη Γροιλανδία βασίζονται στο θαλάσσιο πάγο για τις μεταφορές, το κυνήγι και το ψάρεμα. Ακραία γεγονότα, εδώ η πλημμύρα από την απότομη έναρξη της επιφανειακής τήξης του πάγου, απαιτούν αυξημένη ικανότητα πρόβλεψης για την Αρκτική».
Η κλιματική αλλαγή σαρώνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Σύμφωνα με το CNN, η Γροιλανδία έχασε ήδη το 40% των πάγων της. Πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς η εποχή που λιώνουν οι πάγοι στην περιοχή οριοθετείται ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Αύγουστο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό έλιωνε πάντα τον Ιούλιο. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Yesterday (13th June), we calculate #Greenland #icesheet lost more than 2 Gt (2 km³) of ice,, melt was widespread but didn't quite get to #SummitCamp which was just below 0°C
The high melt is unusual so early in the season but not unprecedentedhttps://t.co/Ftg0fkC7AK pic.twitter.com/Y4jQ1FoFRZ
— Greenland (@greenlandicesmb) June 14, 2019
Ο Thomas Mote, μελετητής του κλίματος της Γροιλανδίας, σημειώνει ότι το ξαφνικό λιώσιμο των πάγων είναι «ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτόγνωρο». «Είναι συγκρίσιμο με κάτι αντίστοιχο που είδαμε να συμβαίνει το 2012», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη ίσως αποτελεί πρώιμη ένδειξη ότι το 2019 θα σημάνει νέα χρονιά-ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων στη νήσο.
πηγή : alfavita
Διάβασε επίσης : Μυστήριο με 70 νεκρές φάλαινες που ξεβράστηκαν στην δυτική ακτή των ΗΠΑ