Πλημμυρίζοντας τους δρόμους σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Αγγλία και άλλες χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις ζητώντας επειγόντως κυβερνητικές και επιχειρηματικές αποφάσεις οι οποίες θα προστατέψουν το κλίμα.
Σύμφωνα με την 16χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ οι διαδηλωτές της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου ήταν εκατομμύρια, ενώ δήλωσε «Κάποιοι μας λένε ότι πρέπει να διαβάσουμε για να γίνουμε κλιματολόγοι ή πολιτικοί, έτσι ώστε, στο μέλλον, να διορθώσουμε την κλιματική κρίση. Αλλά μέχρι τότε, θα είναι πολύ αργά. Πρέπει να δράσουμε τώρα». Η επόμενη παγκόσμια δυναμική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, σε εκατοντάδες πόλεις, μεταξύ τους και η Αθήνα.
Η 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσει την Δευτέρα στο συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση, ενώ δεν έλειψε να αναφερθεί σε «ψέματα και κούφιες υποσχέσεις» πολιτικών που συνάντησε παγκοσμίως, κατηγορώντας τους για απραγία.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε μόνη της να απέχει τις Παρασκευές από το σχολείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κλιματική αλλαγή. Μήνες μετά ένα κύμα διαδηλωτών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές, διαμαρτύρεται για την κλιματική κρίση. Ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και εργαζόμενοι πολυεθνικών εταιρειών συμμετέχουν επίσης στο «Fridays For Future».
ΗΠΑ
Ένα βίντεο καταγράφει την τεράστια κινητοποίηση της Νέας Υόρκης
NYCs massive #ClimateStrike march has begun, from Foley Sq down Centre St to Chambers St across to Broadway… and down to the Battery! Thank you @ClimateCrisis and everyone else marching! pic.twitter.com/WUpeRP0ZQS
— Gale A. Brewer (@galeabrewer) September 20, 2019
Αυστραλία
Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι συμμετέχοντας ξεπέρασαν τους 300.000 σε περισσότερες από 100 πόλεις. Η μεγαλύτερη κινητοποίηση έγινε στη Μελβούρνη συγκεντρώνοντας 100.000 διαδηλωτές, ενώ Sidney και Brisbane συγκέντρωσαν περίπου 80.000 και 30.000, αντίστοιχα.
Λονδίνο
Η κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη έως τώρα κλιματική διαμαρτυρία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ οι συγκεντρωμένοι υπολογίζονται σε 100.000.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ τους και η Αθήνα, με Μαδρίτη, Βερολίνο, Παρίσι να συγκεντρώνουν τους περισσότερους διαδηλωτές.
An estimated 100,000 people in Berlin on #ClimateStrike. Today is massive pic.twitter.com/kSS7NulTx0
— Brian Kahn (@blkahn) September 20, 2019
The #ClimateStrike crowd numbers are phenomenal.
Melbourne 100,000+
Sydney 80,000+
Brisbane 30,000
Hobart 20,000
Canberra 15,000
Perth & Adelaide at least 10,000 each
Thousands more across regional Australia & Pacific https://t.co/rViiPMOgWR @strikeclimate #schoolstrike4climate pic.twitter.com/VAOKRHq7Zu— Guardian Australia (@GuardianAus) September 20, 2019
Εταιρείες
Η κριτική των διαδηλωτών όμως δεν περιορίζεται στους πολιτικούς, αφού στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Amazon, εξαιτίας της απροθυμίας τους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Στις κινητοποιήσεις μάλιστα συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι των Google, Microsoft και Amazon. Η εταιρεία Patagonia, έκλεισε τα καταστήματά της προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους της να διαδηλώσουν για το κλίμα, ενώ στη Γερμανία, 2.400 εταιρείες ενώθηκαν ως «Επιχειρήσεις για το Μέλλον», προκειμένου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.
Η Google ανακοίνωσε 18 νέες συμφωνίες με τις οποίες διασφάλισε 1.600 MW ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, για την λειτουργία των εγκαταστάσεών της. Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Jeff Bezos, δεσμεύτηκε πρόσφατα να επισπεύσει την εκπλήρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα κατά 10 χρόνια.
Ωστόσο, εταιρείες οι οποίες παραδοσιακά εκλύουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και πετρελαϊκές, προς το παρόν παραμένουν διστακτικές και αποστασιοποιούνται από την απεργία της Παρασκευής.