Οι νέες τάσεις στα πάνελ συνήθως υιοθετούνται μαζικά και γρήγορα. Η HIS Markit προέβλεπε πως η τεχνολογία PERC, η οποία βρισκόταν στην αφάνεια το 2014, θα χρησιμοποιείται μαζικά έως το 2020. Πρόβλεψη η οποία επιβεβαιώνεται εάν ρίξει κανείς μια ματιά στα νέα μοντέλα πάνελ που κυκλοφόρησαν φέτος.
Η επόμενη τεχνολογία που βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι είναι τα σχέδια που χρησιμοποιούν μισή κυψέλη. Η 9η έκδοση του ITRPV προβλέπει ότι το μερίδιο της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα αυξηθεί από 5% σε 40% το 2028.
Τα μοντέλα αυτά διαθέτουν κυψέλες οι οποίες είναι κομμένες στη μέση, πράγμα που βελτιώνει την απόδοση και την διάρκεια. Τα παραδοσιακά πάνελ των 60 και 72 κυψελών θα έχουν 120 και 144 ημι-κυψέλες, αντίστοιχα. Μειώνοντας την κάθε κυψέλη κατά το ήμισυ, μειώνεται και το ρεύμα τους κατά το ήμισυ, έτσι επιτυγχάνεται μείωση απωλειών αντίστασης και το κάθε κελί μπορεί να παράγει λίγη παραπάνω ενέργεια. Επίσης, ένα μικρότερο κελί δέχεται μειωμένη μηχανική πίεση, άρα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για ρωγμές.
Όπως δηλώνει ο Cemil Seber, στέλεχος της REC, «Στην περίπτωση της στέγης, όπου έχουμε περιορισμένο διαθέσιμο χώρο, το να χρησιμοποιήσουμε ηλιακά πάνελ με τεχνολογία μισής κυψέλης, μπορεί να βοηθήσει. Εφόσον οι συγκεκριμένες μονάδες παράγουν περισσότερη ενέργεια και είναι πιο αποτελεσματικές, πιο αξιόπιστες σε σχέση με τα ολόκληρα κελιά, αυτό σημαίνει πως η χρήση τους μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Από το 2014 η εταιρεία μας αλλάζει συνεχώς τις μονάδες παραγωγής σε τεχνολογία ημι-κυψέλης. Σήμερα, όλες οι μονάδες παραγωγής μας στη Σιγκαπούρη, εκτός μίας, έχουν εξοπλιστεί με την συγκεκριμένη νέα τεχνολογία». Ο Seber κλείνει λέγοντας πως περισσότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο, σημαίνει πως θα απαιτούνται λιγότερα πάνελ προκειμένου να παραχθεί η ίδια ενέργεια. Άρα, ταχύτερη εγκατάσταση και λιγότερα εξαρτήματα όπως σφιγκτήρες και ράφια, κάτι που μειώνει το συνολικό κόστος.