Έρευνα του ΟΗΕ ρίχνει φως στο μέγεθος του προβλήματος της σπατάλης φαγητού, διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα
Το πρόβλημα παγκοσμίως
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων του 2019 κατέληξαν σε κάδους απορριμάτων, από νοικοκυριά, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες. Εξ αυτών το 61% προήλθε από νοικοκυριά, το 26% από διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τον κλάδο της εστίασης.
Συνολικά πρόκειται για 931 εκ. τόνους φαγητού, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχούν 121 κιλά φαγητού που σπαταλήθηκαν με τα 74 εξ αυτών να προέρχονται από νοικοκυριά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ΟΗΕ, η συνολική ποσότητα φαγητού που πετιέται γεμίζει 23 εκατομμύρια νταλίκες των 40 τόνων.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος, εάν αυτές οι νταλίκες, γεμάτες με φαγητό που πετάχτηκε, έμπαιναν η μία πίσω από την άλλη, θα αρκούσαν για να γίνει 7 φορές ο γύρος της γης!
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 690 εκ. άνθρωποι υπέφεραν από πείνα το 2019, ενώ 3 δις ανθρώπων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τραφούν υγιεινά.
Η έκθεση “Food Waste Index Report 2021” του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) είναι έως σήμερα η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα είναι έντονο σχεδόν σε κάθε χώρα, ασχέτως ύψους εθνικού εισοδήματος.
Η σχέση των Ελλήνων με την σπατάλη φαγητού
Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία στην σπατάλη φαγητού η χώρα μας έχει άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, αφού στον Έλληνα αντιστοιχούν 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται στο νοικοκυριό, ενώ άλλα 7 κιλά αντιστοιχούν κατά κεφαλήν από τον τομέα της εστίασης. Ο αντίστοιχος διεθνής μέσος όρος είναι στα 121 κιλά τροφίμων.