Ροή Ειδήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αριστοτέλειο : τα ΕΛΠΕ η πιθανή αιτία για την δυσοσμία στον Εύοσμο

Ευθύνη των ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Μετά τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης εξέτασης που παρουσίασε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο, ήρθε η τελική έκθεση αποτελεσμάτων η οποία επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για ευθύνες των ΕΛΠΕ. Τί λέει η έκθεση Συγκεκριμένα η τελική έκθεση αναφέρει πως η δυσοσμία προέρχεται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά και βορειοδυτικά του Κορδελιού με…

Μετά τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης εξέτασης που παρουσίασε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο, ήρθε η τελική έκθεση αποτελεσμάτων η οποία επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για ευθύνες των ΕΛΠΕ.

Τί λέει η έκθεση

Συγκεκριμένα η τελική έκθεση αναφέρει πως η δυσοσμία προέρχεται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά και βορειοδυτικά του Κορδελιού με αντικείμενο που σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, ενώ οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (οι οποίες έχουν ιδιαίτερα έντονη οσμή) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ. Οι μονάδες αυτές έχουν ως αντικείμενο την αφυδάτωση της λάσπης και την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά,

«Τα τελικά αποτελέσματα είναι περίπου ίδια με εκείνα της ενδιάμεσης έκθεσης, με τη διαφορά ότι εξετάστηκαν και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες στις οποίες δεν βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μερκαπτανών, συλλέχθηκαν περισσότερα δείγματα και έγινε η πλήρης στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων, που δείχνουν με σαφήνεια ότι οι πηγές προσέλευσης των μερκαπτανών είναι τα δυτικά-βορειοδυτικά του Κορδελιού. Και με επιπλέον μετρήσεις μέσα στα ΕΛΠΕ, εκεί βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών ενώ σε άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες δεν βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις».

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ οι μερκαπτάνες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνες, η έκθεση σε αυτές τις ενώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ίλιγγο, ναυτία, αϋπνία και δακρύρροια.

Η έκθεση εστάλη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ κοινοποιήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ.

Τί απαντά η “Ελληνικά Πετρέλαια”

«Δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για την δημόσια υγεία».

«Οι Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ λειτουργούν σύμφωνα με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους». Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, ο οποίος χρηματοδότησε τον εξοπλισμό με τον οποίο χρηματοδοτήθηκε η έρευνα, αναφέρει πως τα συμπεράσματα της έκθεσης θα μελετηθούν και εφόσον προκύψουν ανάγκες για βελτιωτικές παρεμβάσεις, αυτές θα υλοποιηθούν.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ άλλων, προτείνει την τοποθέτηση κλειστού συστήματος, αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και την απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Διάβασε επίσης : Οι 17 ελληνικές παραλίες που δεν θα έχουν πλέον Γαλάζια Σημαία

Δημοφιλή

Ροή Ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάβασε επίσης