fbpx

Εντυπωσιακές εικόνες από την μαζική παγκόσμια απεργία για το κλίμα

Πλημμυρίζοντας τους δρόμους σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Αγγλία και άλλες χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις ζητώντας επειγόντως κυβερνητικές και επιχειρηματικές αποφάσεις οι οποίες θα προστατέψουν το κλίμα.

Σύμφωνα με την 16χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ οι διαδηλωτές της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου ήταν εκατομμύρια, ενώ δήλωσε «Κάποιοι μας λένε ότι πρέπει να διαβάσουμε για να γίνουμε κλιματολόγοι ή πολιτικοί, έτσι ώστε, στο μέλλον, να διορθώσουμε την κλιματική κρίση. Αλλά μέχρι τότε, θα είναι πολύ αργά. Πρέπει να δράσουμε τώρα». Η επόμενη παγκόσμια δυναμική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, σε εκατοντάδες πόλεις, μεταξύ τους και η Αθήνα.

Η 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσει την Δευτέρα στο συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση, ενώ δεν έλειψε να αναφερθεί σε «ψέματα και κούφιες υποσχέσεις» πολιτικών που συνάντησε παγκοσμίως, κατηγορώντας τους για απραγία.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε μόνη της να απέχει τις Παρασκευές από το σχολείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κλιματική αλλαγή. Μήνες μετά ένα κύμα διαδηλωτών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές, διαμαρτύρεται για την κλιματική κρίση. Ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και εργαζόμενοι πολυεθνικών εταιρειών συμμετέχουν επίσης στο «Fridays For Future».

ΗΠΑ

Ένα βίντεο καταγράφει την τεράστια κινητοποίηση της Νέας Υόρκης

Αυστραλία

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι συμμετέχοντας ξεπέρασαν τους 300.000 σε περισσότερες από 100 πόλεις. Η μεγαλύτερη κινητοποίηση έγινε στη Μελβούρνη συγκεντρώνοντας 100.000 διαδηλωτές, ενώ Sidney και Brisbane συγκέντρωσαν περίπου 80.000 και 30.000, αντίστοιχα.

Λονδίνο

Η κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη έως τώρα κλιματική διαμαρτυρία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ οι συγκεντρωμένοι υπολογίζονται σε 100.000.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ τους και η Αθήνα, με Μαδρίτη, Βερολίνο, Παρίσι να συγκεντρώνουν τους περισσότερους διαδηλωτές.

 

Εταιρείες

Η κριτική των διαδηλωτών όμως δεν περιορίζεται στους πολιτικούς, αφού στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Amazon, εξαιτίας της απροθυμίας τους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Στις κινητοποιήσεις μάλιστα συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι των Google, Microsoft και Amazon. Η εταιρεία Patagonia, έκλεισε τα καταστήματά της προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους της να διαδηλώσουν για το κλίμα, ενώ στη Γερμανία, 2.400 εταιρείες ενώθηκαν ως «Επιχειρήσεις για το Μέλλον», προκειμένου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

Η Google ανακοίνωσε 18 νέες συμφωνίες με τις οποίες διασφάλισε 1.600 MW ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, για την λειτουργία των εγκαταστάσεών της. Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Jeff Bezos, δεσμεύτηκε πρόσφατα να επισπεύσει την εκπλήρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα κατά 10 χρόνια.
Ωστόσο, εταιρείες οι οποίες παραδοσιακά εκλύουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και πετρελαϊκές, προς το παρόν παραμένουν διστακτικές και αποστασιοποιούνται από την απεργία της Παρασκευής.

Μοιράσου το άρθρο :

Ακολούθησέ μας :

Ανοιχτές οι αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με επιδότηση από τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν από σήμερα να δώσουν προκαταβολή...

Το lockdown λόγω κορονοϊού είχε μικρή επίδραση στην μείωση ρύπων

Οι μειώσεις αέριων ρύπων (διοξείδιο άνθρακα, οξείδια αζώτου κ.ά.) κυμάνθηκαν από 10% έως 30% και κορυφώθηκαν τον Απρίλιο. Η πραγματική επίδραση του lockdown στο κλίμα...

(Βίντεο) Το Ford Mustang Mach-E (prototype) για πρώτη φορά on camera

Το, πιθανότατα σκηνοθετημένο, βίντεο μας δίνει μία πρώτη ματιά της δύναμης του νέου εγχειρήματος της Ford, Mustang Mach-E, με το οποίο η παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία...

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αξίας έως 50.000 θα εξαιρούνται από το τεκμήριο διαβίωσης

Σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ακολουθεί το δελτίο τύπου από το γραφείο τύπου...

Ηλεκτροκίνηση: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται το νομοσχέδιο «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών: Μέτρα προώθησης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτροκίνησης». Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και...

Πρόγραμμα επιδότησης έως και 5.000 για στήριξη της ηλεκτροκίνησης

Εντός του επόμενου μήνα θα παρουσιαστούν τα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και σκούτερ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα, στον σχεδιασμό στήριξης...

Οι ελληνικές πόλεις με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2020

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 497 οργανωμένες παραλίες με Γαλάζια Σημαία. Σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, υπεύθυνος φορέας του προγράμματος...