fbpx

Φωτιές στον Αμαζόνιο : Ποιοι ευθύνονται, τα τελευταία νέα και η επίδραση στον πλανήτη

Οι πυρκαγιές που καίνε εδώ και εβδομάδες στην Βραζιλία εξαφανίζουν με αστραπιαία ταχύτητα τον «πνεύμονα της Γης».

Το μέγεθος της καταστροφής

Αρνητικό ρεκόρ για την Βραζιλιάνικη περιοχή του Αμαζονίου με περισσότερες από 75.000 φωτιές να έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο έως και σήμερα, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν καταγραφεί περίπου 40.000 πυρκαγιές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δορυφορικών Ερευνών της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το INPE η φωτιά εξαφανίζει έκταση 1,5 γηπέδου ποδοσφαίρου κάθε λεπτό που περνάει.

Οι φλόγες που καίνε το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη έχουν πνίξει με καπνό αρκετές πόλεις της Βραζιλίας ενώ διακρίνονται ακόμα και από το διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φωτιές του Αμαζονίου δεν έχουν περιοριστεί μόνο στην πλευρά της Βραζιλίας, αφού καταστρέφουν εκτάσεις και στις γειτονικές Παραγουάη, Βολιβία και Περού, όπου οι ηγεσίες κατηγορούνται για συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες αφήνουν το δάσος απροστάτευτο σε όσους θέλουν να το εκμεταλλευτούν για το κέρδος.

Καπνοί σε πόλεις της Βραζιλίας από τις φωτιές στον Αμαζόνιο

 

Οι ευθύνες του Μπολσονάρο, των αγροτών και οι αντιδράσεις των ηγετών

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο ανάβουν από ανθρώπινο χέρι και συνήθως με δόλο. Οι περισσότερες εξ αυτών σχετίζονται με αγροτικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η καύση υπολειμμάτων αγροτικών εργασιών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βάζουν φωτιές ώστε οι εκτάσεις να ισοπεδωθούν και να υπάρχει ελεύθερος χώρος για καλλιέργεια και την εκτροφή ζώων. Οι εξαγωγές της χώρας σε σόγια και βοδινό κρέας αυξάνονται ραγδαία και όσο συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ η ζήτηση είναι πλέον ακόμα μεγαλύτερη αφού έχει οδηγήσει την Κίνα στην αναζήτηση σόγιας από την Βραζιλία, αντί των ΗΠΑ.

Το αγροτικό λόμπυ της χώρας διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Μπολσονάρο, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει από κοινού το… όραμά τους για μείωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου προκειμένου τα κατεστραμμένα δάση να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υλοτομία, γεωργία και εξορύξεις. Η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια από τους προκατόχους του Μπολσονάρο, ωστόσο πρώτη φορά υλοποιείται τόσο επιθετικά.

Φωτιές στον Αμαζόνιο : Ποιοί ευθύνονται, οι επιδράσεις στον πλανήτη και τα τελευταία νέα

Την συγκεκριμένη πιθανότητα των εμπρησμών από αγρότες υποστήριξε αρκετά καθυστερημένα και ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο. Αρχικά κατηγόρησε τις ΜΚΟ οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο έβαλαν τις φωτιές ώστε να «αμαυρώσουν το όνομά του», χωρίς ωστόσο να παρέχει σχετικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πως το ζήτημα θα συζητηθεί στην σύνοδο των G7 η οποία θα ξεκινήσει σύντομα, ώστε να βρεθούν λύσεις.

«Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά. Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου που παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας, καίγονται. Είναι μία διεθνής κρίση. Μέλη του G7, ας θέσουμε αυτό το έκτακτο ζήτημα σε προτεραιότητα στις συζητήσεις μας», ανέφερε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας μέσω ανακοίνωσής του κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει την πιθανότητα μποϋκοτάζ των εισαγωγών βοδινού κρέατος από την Βραζιλία.

Γαλλία και Ιρλανδία εκφράζουν επίσης την πρόθεσή τους να εμποδίσουν την εμπορική συμφωνία Mercosur με την οποία η ΕΕ θα συνεργαζόταν με Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη. Η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου αντιτίθεται στους όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με τους οποίους η Βραζιλία θα είχε χρέος να προστατέψει τα τροπικά δάση του Αμαζονίου.

Οι αντιδράσεις άσκησαν πίεση στον Βραζιλιάνο πρόεδρο ο οποίος πριν από λίγο ανακοίνωσε πως στέλνει τον στρατό στην μάχη με τις φλόγες, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία αναμένοντας την κατάσβεση η οποία φέτος έχει ήδη καταστρέψει εκτάσεις-ρεκόρ. Πολυάριθμες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Μπογκοτά, Ουρουγουάη, Λευκωσία.

Τα αποτελέσματα της καταστροφής στον Αμαζόνιο

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμού παραγωγής οξυγόνου για τον πλανήτη. Η ουσιαστική συνεισφορά των συγκεκριμένων δασών βρίσκεται στην «απορρόφηση» διοξειδίου του άνθρακα. Τα δέντρα αυτά έχουν «αποθηκεύσει» 90 με 140 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι πυρκαγιές μειώνουν την ικανότητα του εδάφους και των δέντρων να απορροφήσουν τον άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Φωτιές στον Αμαζόνιο : Ποιοί ευθύνονται, οι επιδράσεις στον πλανήτη και τα τελευταία νέα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις πυρκαγιές τόσο συχνές, που δεν δίνουν τον χρόνο σε νέα δέντρα να αναπτυχθούν ώστε να απορροφήσουν εκ νέου ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Όσο μειώνεται η δυνατότητα του πλανήτη να αμυνθεί στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η κλιματική αλλαγή εντείνεται, αυξάνοντας έτσι με τη σειρά της την ένταση καταστροφικών φαινομένων όπως οι πυρκαγιές του Αμαζονίου.

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος για ανθρώπους και τα εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων που βρίσκονται στην περιοχή. Υπολογίζεται πως στον Αμαζόνιο κατοικούν περίπου 1 εκατομμύριο ιθαγενείς από 500 φυλές και περισσότερα από 3 εκατομμύρια διαφορετικά είδη φυτών και ζώων.

Γυναίκα της φυλής Pataxo :
«Εδώ και 2 χρόνια παλεύουμε για να προστατεύσουμε την περιοχή και ήρθαν και το έκαψαν. Σκοτώνουν τους ποταμούς μας, τις πηγές ζωές και τώρα έβαλαν φωτιά. Αύριο θα κλείσουμε τους δρόμους, θέλουμε όλα τα μέσα ενημέρωσης να το δουν αυτό».

 

Διάβασε επίσης : Το καταστροφικό έργο της φωτιάς στη Σιβηρία

Μοιράσου το άρθρο :

Ακολούθησέ μας :

Οι νέες μειωμένες τιμές της Tesla για την Ελλάδα

Οι σημαντικές πτώσεις τιμών φτάνουν και τις 9.000 ευρώ για τα Model 3 και Model Y στην Ελλάδα, ενώ τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα...

Το ηλεκτρικό φορτηγό 240 τόνων που φορτίζει σε μισή ώρα

Ένα φορτηγό Liebherr 240 τόνων για χρήση σε ορυχεία, πρόκειται να εξοπλιστεί με ένα σύστημα μπαταρίας χωρητικότητας 1,4 MWh. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από την...

Κινεζική εταιρία φωτοβολταϊκών επενδύει με εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η Κινεζική JA Solar αναμένεται να ανοίξει το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Η εταιρία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών, παγκοσμίως, βάσει ισχύος. Η...

Ατύχημα με νεκρή νεαρή αρκούδα στη Φλώρινα

Η νεαρή αρκούδα βρέθηκε σε χωράφι, χτυπημένη στο κεφάλι από άγνωστο διερχόμενο όχημα. Δίπλα από τον δρόμο Φλώρινας-Αμυνταίου, στο ύψος του Αμμοχωρίου εντοπίστηκε η νεκρή...

Τα σχέδια της Mercedes-Benz για διεθνές δίκτυο σταθμών φόρτισης

Η Mercedes-Benz αυξάνει τους σταθμούς φόρτισης. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου CES 2023 στο Λας Βέγκας, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για στήριξη του δικτύου...

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης : Νέες πληροφορίες για τις αιτήσεις

Η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη έρχεται μέσω ΕΣΠΑ, REPower EU και Ταμείο Ανάπτυξης και αναμένεται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών...

Μεταχειρισμένα Tesla : πτώση στην τιμή των αυτοκινήτων

Τα τελευταία χρόνια η Tesla είχε αυξήσει τις αρχικές τιμές πώλησης, οδηγώντας έτσι σε άνοδο και τις τιμές πώλησης των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων. Οι αυξήσεις...