Ροή Ειδήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η θλιβερή κατάταξη της Αθήνας στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Ευρώπης

Καυσαέριο πετρελαιοκίνητων

Ενώ η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνει σε κάθε πόλη να κρατά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής της ρύπανσης έως κάποιο συγκεκριμένο όριο, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και η Αθήνα, δυστυχώς, δεν λείπει από αυτές. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., τα αιωρούμενα σωματίδια με την ονομασία PM2,5 , δεν πρέπει…

Ενώ η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνει σε κάθε πόλη να κρατά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής της ρύπανσης έως κάποιο συγκεκριμένο όριο, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και η Αθήνα, δυστυχώς, δεν λείπει από αυτές.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., τα αιωρούμενα σωματίδια με την ονομασία PM2,5 , δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (10 mcg/m3), το χρόνο. Ενώ, το όριο που έχει θέσει η ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερο (25 mcg/m3), αρκετές χώρες το έχουν ξεπεράσει και αυτό.

Το μέγεθος του προβλήματος και η Ιταλία

Τα σωματίδια PM2,5 είναι η κορυφαία αιτία πρόωρων θανάτων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει περισσότερους από 500.000 πρόωρους θανάτους το 2015 στην Ευρώπη, με τους περισσότερους να προέρχονται από την Ιταλία.

Ατμοσφαιρική Ρύπανση στην Ιταλία

Πράγματι, σύμφωνα με χάρτες της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας, η κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «κέντρα» ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ, με τα βασικά αίτια του προβλήματος να εντοπίζονται στην οικιακή θέρμανση, την εκτεταμένη χρήση μεταφορικών μέσων, αλλά και τους βιομηχανικούς και κτηνοτροφικούς ρύπους, αφού η περιοχή είναι υπεύθυνη για περισσότερο από 40% της συνολικής εγχώριας παραγωγής γάλακτος, κάτι που δημιουργεί τεράστιες ποσότητες ζωικών αποβλήτων.

Ο άνθρακας ρυπαίνει την Πολωνία

Η ηλεκτροπαραγωγή με κάρβουνο και η καύση ξύλων, ανεβάζουν σε απίστευτα επίπεδα την ατμοσφαιρική ρύπανση  στις νότιες περιοχές της Πολωνίας, με την Κρακοβία να συγκεντρώνει ετήσιο μέσο όρο 38 mcg/m3 σε PM2,5 , ενώ υπερβολικά υψηλές είναι και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου και όζοντος.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ζωής Ποιότητας του Αέρα, οι κάτοικοι στην περιοχή θα ζούσαν 1,5 χρόνο περισσότερο, εάν είχαν διατηρηθεί τα χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Αθήνα και το επιβλαβές διοξείδιο του αζώτου (NO2)

Ενώ τα Ευρωπαϊκά πρότυπα αναφέρουν πως οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, η Αθήνα με 70 mcg/m3 έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο συγκέντρωσης σε NO2. Σύμφωνα με έρευνες το συγκεκριμένο επιβλαβές αέριο, που προκύπτει κυρίως από πετρελαιοκίνητα οχήματα, μπορεί μεταξύ άλλων να περιορίσει και την ανάπτυξη των παιδικών πνευμόνων. Σύμφωνα με τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας η Αθήνα ξεπερνά τα όρια και στο όζον, με περισσότερα από 140 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό όριο όζοντος έχει οριστεί στα 119 mcg/m3.

Η Αθήνα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια σε διοξείδιο του αζώτου

Αντίστοιχη ή και χειρότερη είναι η εικόνα σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με το Λονδίνο να καταλαμβάνει την θλιβερή πρωτιά στο διοξείδιο του αζώτου με 89 mcg/m3, ενώ ακολουθούν Παρίσι (83), Στουτγάρδη (82), Μόναχο και Μασσαλία με 80 και 79 mcg/m3, αντίστοιχα. Η Λυών βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα με την Αθήνα αφού ετησίως συγκεντρώνει 71 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

 

 

πληροφορίες : European Environment Agency, AFP

Δημοφιλή

Ροή Ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάβασε επίσης