Ροή Ειδήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μυστήριο με 70 νεκρές φάλαινες που ξεβράστηκαν στην δυτική ακτή των ΗΠΑ

70 νεκρές γκρι φάλαινες έχουν ξεβραστεί πρόσφατα στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ

70 νεκρές φάλαινες έχουν ξεβραστεί τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια έως την Αλάσκα. Βιολόγοι της Αμερικανικής κυβέρνησης θα ξεκινήσουν έρευνα προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια, ωστόσο υπάρχουν ήδη κάποιες υποψίες. Όπως αναφέρει η Αρχή Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης (NOAA), οι συγκεκριμένοι θάνατοι είναι ανεξήγητοι κάτι που απαιτεί περισσότερους…

70 νεκρές φάλαινες έχουν ξεβραστεί τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια έως την Αλάσκα. Βιολόγοι της Αμερικανικής κυβέρνησης θα ξεκινήσουν έρευνα προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια, ωστόσο υπάρχουν ήδη κάποιες υποψίες.

Όπως αναφέρει η Αρχή Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης (NOAA), οι συγκεκριμένοι θάνατοι είναι ανεξήγητοι κάτι που απαιτεί περισσότερους ελέγχους και πόρους ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια.

Το 2019, μόνο στην Καλιφόρνια, έχουν ξεβραστεί 37 νεκρές γκρι φάλαινες, ενώ στην Ουάσινγκτον έχουν εντοπιστεί 25, έως τώρα.

Τα σενάρια

Αρκετές από τις φάλαινες ήταν φανερά υποσιτισμένες, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνει πως η αυξανόμενη θερμοκρασία στα νερά της θάλασσας, έχει μειώσει δραματικά τις πηγές τροφής των φαλαινών, οι οποίες δεν καταφέρνουν να αποθηκεύσουν αρκετή ώστε να μεταναστεύσουν νότια στο Μεξικό και βόρεια στην Αλάσκα. Παράλληλα, η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει μειώσει σημαντικά την ποσότητα των πάγων στα σημεία συγκέντρωσης των φαλαινών, κάτι που σημαίνει πως η αδυναμία των φαλαινών να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα, αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητάς τους.

Σύμφωνα με τον ωκεανογράφο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Sue Moore, η έλλειψη πάγου στη θάλασσα ενδέχεται να μειώνει την τροφή των καρκινοειδών, τα οποία αποτελούν και την βασική τροφή των γκρι φαλαινών. Οι πάγοι της θάλασσας μεταβάλλονται ραγδαία την τελευταία δεκαετία, συμπλήρωσε.

Μία δεύτερη θεωρία είναι πως ο αριθμός των φαλαινών έχει φτάσει το όριο που μπορεί να υποστηριχθεί από την φύση για την επιβίωσή τους. Ενδεικτικά, ο βιολόγος David Weller, αναφέρει πως ο πληθυσμός των γκρι φαλαινών του Βορειοανατολικού Ειρηνικού, βρίσκεται στις 27.000, αριθμός ρεκόρ από όταν ξεκίνησε η υπηρεσία να τις καταγράφει, το 1967. Ωστόσο, ανέφερε πως τα πληθυσμιακά όρια δεν μένουν σταθερά, καθώς με το πέρασμα των χρόνων μετατοπίζονται.

Ένα τρίτο ενδεχόμενο είναι να ευθύνεται ένας συνδυασμός παραγόντων. Όπως αναφέρει ο βιολόγος και ειδικός σε θέματα γκρι φαλαινών, John Calambokidis, πολλές φάλαινες έχουν βρεθεί σε ασυνήθιστα και πολυσύχναστα μέρη όπως είναι ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο και στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να χτυπηθούν από κάποιο πλοίο ή να αντιμετωπίσουν κάποιον άλλο θανάσιμο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες αναμένουν πως θα ξεβραστούν και άλλες νεκρές φάλαινες κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους στον Βορρά, ενώ είναι βέβαιοι πως οι 70 αυτές φάλαινες είναι ένα μικρό ποσοστό όσων είναι νεκρές αυτή τη στιγμή στον βυθό.

Δες επίσης : (Βίντεο) Συνέπειες κλιματικής αλλαγής – Δεκάδες θαλάσσιοι ίπποι πέφτουν από γκρεμό

 

πληροφορίες : reuters

Δημοφιλή

Ροή Ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάβασε επίσης