Ροή Ειδήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δες γιατί μέτρησαν ξανά το υψόμετρο του Έβερεστ

μέτρησαν ξανά το υψόμετρο του Έβερεστ

Κίνα και Νεπάλ αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της επαναμέτρησης του ύψους του Έβερεστ. Σύμφωνα με μέσα του Νεπάλ οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν τις μετρήσεις τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και πόρους. Σύμφωνα με τις αρχές του Νεπάλ τα αποτελέσματα των συμπερασμάτων θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα. Η Κίνα ξεκίνησε τις μετρήσεις από τον βορρά, όταν το Νεπάλ…

Κίνα και Νεπάλ αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της επαναμέτρησης του ύψους του Έβερεστ.

Σύμφωνα με μέσα του Νεπάλ οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν τις μετρήσεις τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και πόρους. Σύμφωνα με τις αρχές του Νεπάλ τα αποτελέσματα των συμπερασμάτων θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα.

Η Κίνα ξεκίνησε τις μετρήσεις από τον βορρά, όταν το Νεπάλ έφθανε στο τελευταίο στάδιο μετρήσεων. Σύμφωνα με τον Guardian, οι δύο χώρες πάντοτε διαφωνούσαν για το ύψος του βουνού, έως το 2010 όταν και αποφάσισαν να συμβιβαστούν.

Οι κινέζοι αποδέχθηκαν την θέση του Νεπάλ με το υψόμετρο με το χιόνι αγγίζει τα 8.848 μέτρα, ενώ το Νεπάλ αποδέχθηκε την κινεζική θέση σύμφωνα με την οποία το ύψος του βουνού φτάνει τα 8.844,43 μέτρα, όπως είχε ανακοινώσει το Πεκίνο. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από Ινδούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς αλλά όχι από γεωμετρητές των χωρών στις οποίες βρίσκεται το Έβερεστ.

Έτσι, οι περισσότεροι γεωμετρητές θεωρούν πως το ύψος του Έβερεστ αυξάνεται, το ελάχιστο, κατά μισό εκατοστό κάθε χρόνο εξαιτίας τεκτονικών συγκρούσεων. Οι συγκεκριμένες τεκτονικές συγκρούσεις συμβαίνουν τα τελευταία 40 έως 50 εκατ. χρόνια μεταξύ Ινδικής και Ευρασιατικής πλάκας.

Ειδικά όμως ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 2015 ενδέχεται να επηρέασε το ύψος του όρους κατά μερικά εκατοστά, σύμφωνα με το National Geographic.

Επομένως, σύμφωνα με τον dr. Christophe Pearson της Σχολής Τοπογράφων του Πανεπιστημίου του Otago της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα του Νεπάλ, οι λόγοι για την νέα μέτρηση είναι τρεις :

1. Η τεκτονική δραστηριότητα, όπως εξαιτίας του σεισμού το 2015

2. Η σημαντική βελτίωση της ακρίβειας των δορυφορικών τεχνολογιών

3. Η τήξη του πάγου στην κορυφή, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται με διακυμάνσεις του ύψους

Εκτός από τους παραπάνω επιστημονικούς λόγους, για το Νεπάλ η μέτρηση του Έβερεστ είναι επίσης ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας. Η δαπάνη των αρμόδιων αρχών για την μέτρηση φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια και συνεργασία με έξι διεθνείς εταιρείες.

Δημοφιλή

Ροή Ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάβασε επίσης