fbpx

7 κίνδυνοι για τους κατοίκους από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με τη μέθοδο fracking

  1. Υγεία κατοίκων
  2. Σεισμοί
  3. Διαρροές (κτηνοτροφία, αλιεία)
  4. Υγεία εργαζομένων
  5. Κυκλοφοριακό
  6. Τιμές ακινήτων
  7. Κλιματική Αλλαγή

Σύνοψη (infographic)

 

Fracking ή αλλιώς υδραυλική ρωγμάτωση : μέθοδος εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, κατά την οποία τόνοι μίγματος το οποίο αποτελείται από νερό, άμμο και χημικές ουσίες, διοχετεύονται σε βάθος χιλιομέτρων μέσω γεώτρησης, προκειμένου να ασκηθεί στα πετρώματα αρκετή πίεση ώστε να διαλυθούν και να απελευθερώσουν τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται ανάμεσα. Η όλη διαδικασία παράγει τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.

 1. Υγεία κατοίκων

  Σε μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ο κίνδυνος για μόλυνση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων παρουσιάζεται υψηλός. Αναλύοντας ορισμένα από τα χημικά που χρησιμοποιούνται, επιστήμονες εντόπισαν πως δεκάδες εξ αυτών είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο, ενώ περίπου 20 ενώσεις σχετίζονται με την εμφάνιση λευχαιμίας. Σε άλλη έρευνα ενδοκρινολόγοι κατέληξαν πως τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο fracking μπορούν να διαταράξουν όχι μόνο τις αναπαραγωγικές ορμόνες, αλλά και τους υποδοχείς θυρεοειδικών και γλυκοκορτικοειδών ορμονών του ανθρώπου. Επιρροές υπάρχουν και στις γεννήσεις, αφού ερευνητές του Princeton University αναλύοντας 1,1 εκατ. γεννήσεις, εντόπισαν πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για χαμηλού βάρους νεογέννητο, από μητέρες που βρίσκονται εντός ακτίνας 3 χιλιομέτρων από τη θέση της εξόρυξης.

  Κατά την εξόρυξη οι εταιρείες χρησιμοποιούν εκατοντάδες χημικές ουσίες, αρκετές από τις οποίες παραμένουν κρυφές με την αιτιολογία των εταιρικών μυστικών, ως εκ τούτου η ενημέρωση για την επιρροή των συγκεκριμένων εξορύξεων στην ανθρώπινη υγεία δεν μπορεί να είναι πλήρης.

 2. Σεισμοί

  Οι σεισμοί είναι από τις πιο γνωστές συνέπειες του fracking και συμβαίνουν κυρίως κατά την διαδικασία έγχυσης υγρών αποβλήτων στο υπέδαφος. Ορισμένα από τα περιστατικά είναι στο Sichuan της Κίνας (5,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ) όπου υπήρξαν τραυματισμοί και οικονομικές ζημιές, στο Τέξας (4,8) και το Κάνσας (4,7), ενώ χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Από 2 σεισμούς ανά έτος πριν το 2009, με την «έκρηξη» των εξορύξεων με τη μέθοδο fracking στις ΗΠΑ, η Οκλαχόμα μόνο το 2015 κατέγραψε 900 σεισμούς άνω των 3 βαθμών, με μέγιστο τον σεισμό 5,8 βαθμών τον Σεπτέμβριο του 2016. Δεν είναι λίγες φορές άλλωστε που οι εργασίες έχουν σταματήσει τελείως ή προσωρινά εξαιτίας της συχνότητας με την οποία γίνονται οι σεισμοί.

 3. Διαρροές (κτηνοτροφία, αλιεία)

  Όπως αναφέρει έρευνα του Duke University, τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ επιβαρύνθηκαν από 6.648 γνωστές διαρροές, σε λιγότερο από μία δεκαετία, ενώ σύμφωνα με το ίδιο Πανεπιστήμιο, κάθε χρόνο υπάρχουν διαρροές για τις δραστηριότητες για έως και το 16% των φρεατίων fracking. Οι διαρροές που υπολογίζονται προέρχονται από κάθε στάδιο της εξόρυξης, από την κατασκευή της εξέδρας, μέχρι την μεταφορά των αποβλήτων με φορτηγά.

  Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κορνέλ διαπίστωσαν πως ατύχημα διαρροής αποβλήτων fracking σκότωσε 17 αγελάδες μέσα σε μία ώρα στη Λουιζιάνα, πιθανότατα μέσω του νερού, ενώ η έκθεση των ζώων στα απόβλητα οδήγησε και σε αυξημένες περιπτώσεις γεννήσεων νεκρών μόσχων. Αντίστοιχα, κτηνοτρόφος αναφέρει πως από κοπάδι 60 αγελάδων του που έβοσκε σε κολπίσκο όπου υπήρχαν αναφορές για απόβλητα fracking, οι 21 πέθαναν ενώ 16 δεν κατάφεραν να γεννήσουν. Ο ίδιος κτηνοτρόφος αναφέρει πως σε άλλο κοπάδι του, με 36 αγελάδες, οι οποίες δεν έβοσκαν στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρξε μόνο μία περίπτωση αποτυχημένης αναπαραγωγής.

  Κίνδυνος φαίνεται να υπάρχει και για την υδρόβια πανίδα, αφού μετά από διαρροή αποβλήτων σε διχάλα ποταμού στο Κεντάκι, η υπεύθυνη εταιρεία ερευνών και εξόρυξης καταδικάστηκε σε πρόστιμο. Τα νερά αν και μολύνθηκαν με μικρής κλίμακας απόβλητα, εξαφάνισαν μεγάλο κομμάτι της υδρόβιας ζωής του ποταμού, όπως ψάρια, ασπόνδυλα αλλά και απειλούμενα είδη. Οι αναλύσεις έδειξαν πως η ποιότητα του νερού είχε υποβαθμιστεί σε σημείο που τα ψάρια εμφάνισαν αλλοιώσεις στα βράγχια και βλάβες στο ήπαρ και τη σπλήνα.

 4. Υγεία εργαζομένων

  Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, το 2016 ο μέσος όρος θανάσιμων εργατικών ατυχημάτων για όσους βρίσκονται στον κλάδο των εξορύξεων ήταν τριπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο και τρίτος επί του συνόλου. Από τον κλάδο των εξορύξεων, το 71% των θανάσιμων ατυχημάτων ήταν στον κλάδο της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σχεδόν οι μισοί από όσους τραυματίστηκαν θανάσιμα στον κλάδο των κατασκευών και εξορύξεων ήταν εργαζόμενοι εργολάβων.

  Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους εργαζόμενους εντοπίζεται στην επαφή τους με γνωστές επιβλαβείς ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες εξορύξεις, όπως είναι το επιβεβαιωμένο καρκινογόνο, βενζόλιο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεί η σκόνη κρυσταλλικού πυριτίου η οποία προέρχεται από την άμμο που χρησιμοποιείται στο fracking και η οποία μπορεί να προκαλέσει πυριτίαση. Πρόκειται για μία επαγγελματική νόσο των πνευμόνων, η οποία συναντάται συχνά σε εξορυκτικές δραστηριότητες και η οποία ενδέχεται να οδηγήσει και σε φυματίωση. Παράλληλα, η συγκεκριμένη σκόνη είναι επιβεβαιωμένη καρκινογόνος ουσία για τον ανθρώπινο πνεύμονα.

 5. Κυκλοφοριακό

  Το οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της εξόρυξης επιβαρύνεται αρκετά. Σύμφωνα με έρευνα του Newcastle University κάθε γεώτρηση, από την κατασκευή μέχρι την εγκατάλειψή της, απαιτεί 900-1400 διαδρομές φορτηγών (μεταφορές μηχανημάτων, νερού, αποβλήτων κ.α.). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής του οδοστρώματος εξαιτίας των πολλών και μεγάλου βάρους δρομολογίων, επηρεάζοντας παράλληλα την ποιότητα του αέρα. Ένα πιθανό κυκλοφοριακό πρόβλημα εκτός από αντίκτυπο στους κατοίκους μέσω του θορύβου, του χρόνου μετακινήσεων, της ρύπανσης και των τροχαίων, θα επηρέαζε και την δυνατότητα μετακίνησης επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο.

 6. Τιμές ακινήτων

  Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντένβερ αναφέρει μείωση έως και 25% στις αξίες προσφορών για ακίνητα κοντά στα σημεία του fracking, ενώ μεσίτες που έχουν σχετικό πελατολόγιο αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters πως τα σπίτια αυτά είναι αδύνατο να πουληθούν. Σύμφωνα με έκθεση του American Economic Review, η αξία των σπιτιών που χρησιμοποιούν υπόγεια ύδατα, μειώνεται έως και 16,5% εάν το ακίνητο βρίσκεται πολύ κοντά, καθώς συνυπολογίζεται το ρίσκο μόλυνσης των υπόγειων υδάτων και άλλων ατυχημάτων.

 7. Κλιματική Αλλαγή

  Σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής και καύσης των ορυκτών καυσίμων στην ατμόσφαιρα απελευθερώνονται αέρια του θερμοκηπίου τα οποία διαταράσσουν το κλίμα του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων, αυξάνει την ένταση και την συχνότητα με την οποία εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα καταστροφικά για τον άνθρωπο, την οικονομία και το περιβάλλον.


infographic για τους κινδύνους από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με τη μέθοδο fracking

 

English version :
7 dangerous effects of fracking on residents - energos.gr

 

Αναφορές :

[1] Unconventional oil and gas development and risk of childhood leukemia: Assessing the evidence
[2] Hydraulic fracturing and infant health: New evidence from Pennsylvania
[3] Hormone-disrupting activity of fracking chemicals worse than initially found
[4] Fracking workers exposed to dangerous amounts of benzene
[5] The Bureau of Labor Statistics (BLS)
[6] The December 2018 ML 5.7 and January 2019 ML 5.3 Earthquakes in South Sichuan Basin Induced by Shale Gas Hydraulic Fracturing
[7] Compendium of Scientific, Medical, and Media Findings
Demonstrating Risks and Harms of Fracking
(Unconventional Gas and Oil Extraction)
[8] Study Identifies Spill Risk of Hydraulically Fractured Wells
[9] Study suggests hydrofracking is killing farm animals, pets
[10] Hydraulic Fracturing Fluids Likely Harmed Threatened Kentucky Fish Species
[11] Analysis: U.S. drilling boom leaves some homeowners in a big hole
[12] The Impact of Road Traffic Generated by Fracking

Μοιράσου το άρθρο :

Ακολούθησέ μας :

Οι νέες μειωμένες τιμές της Tesla για την Ελλάδα

Οι σημαντικές πτώσεις τιμών φτάνουν και τις 9.000 ευρώ για τα Model 3 και Model Y στην Ελλάδα, ενώ τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα...

Το ηλεκτρικό φορτηγό 240 τόνων που φορτίζει σε μισή ώρα

Ένα φορτηγό Liebherr 240 τόνων για χρήση σε ορυχεία, πρόκειται να εξοπλιστεί με ένα σύστημα μπαταρίας χωρητικότητας 1,4 MWh. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από την...

Κινεζική εταιρία φωτοβολταϊκών επενδύει με εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η Κινεζική JA Solar αναμένεται να ανοίξει το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Η εταιρία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών, παγκοσμίως, βάσει ισχύος. Η...

Ατύχημα με νεκρή νεαρή αρκούδα στη Φλώρινα

Η νεαρή αρκούδα βρέθηκε σε χωράφι, χτυπημένη στο κεφάλι από άγνωστο διερχόμενο όχημα. Δίπλα από τον δρόμο Φλώρινας-Αμυνταίου, στο ύψος του Αμμοχωρίου εντοπίστηκε η νεκρή...

Τα σχέδια της Mercedes-Benz για διεθνές δίκτυο σταθμών φόρτισης

Η Mercedes-Benz αυξάνει τους σταθμούς φόρτισης. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου CES 2023 στο Λας Βέγκας, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για στήριξη του δικτύου...

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης : Νέες πληροφορίες για τις αιτήσεις

Η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη έρχεται μέσω ΕΣΠΑ, REPower EU και Ταμείο Ανάπτυξης και αναμένεται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών...

Μεταχειρισμένα Tesla : πτώση στην τιμή των αυτοκινήτων

Τα τελευταία χρόνια η Tesla είχε αυξήσει τις αρχικές τιμές πώλησης, οδηγώντας έτσι σε άνοδο και τις τιμές πώλησης των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων. Οι αυξήσεις...