fbpx

Πίεση επενδυτών προς μεγάλες αλυσίδες fast food για την κλιματική αλλαγή

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες Fast food όπως McDonald’s, KFC, Burger King, Pizza Hut έρχονται αντιμέτωπες με περισσότερους από 80 επενδυτές οι οποίοι χειρίζονται συνολικά κεφάλαια ύψους 6,5 τρις δολαρίων.

Ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα ότι παρά τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, οι συγκεκριμένες αλυσίδες και ο κλάδος της ζωικής παραγωγής γενικότερα, δεν έχουν κάνει καμία κίνηση ώστε να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες βιομηχανίες . Οι επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς επισημαίνουν πως αυτή η στάση θέτει σε κίνδυνο την μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητά των επενδύσεών τους, αλλά και του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι το μεθάνιο που παράγει μία μόνο αγελάδα κάθε μέρα μπορεί να γεμίζει μία σακούλα 210 λίτρων, ενώ αυτή τη στιγμή στον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες, αριθμός που ολοένα και αυξάνεται μαζί με την ζήτηση για κρέας από τους καταναλωτές.

Στην επιστολή, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια των οργανισμών CERES και FAIRR Initiative, οι εταιρείες καλούνται να καταθέσουν τα σχέδια που θα εφαρμόσουν προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την εφοδιαστικής αλυσίδα κρέατος και γαλακτοκομικών.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Jeremy Coller, «Καθημερινά και μόνο στις ΗΠΑ, 84 εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν Fast-food».

«Για να αντιληφθούμε το μέγεθος, εάν οι αγελάδες ήταν χώρα, θα αποτελούσαν τον 3ο μεγαλύτερο ρυπαντή αερίων του θερμοκηπίου, στον κόσμο».

Κτηνοτροφία Μαζική Παραγωγή

Ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «άλλες βιομηχανίες που έχουν επίσης υψηλούς ρύπους, έχουν ξεκινήσει ήδη να θέτουν αισιόδοξους κλιματικούς στόχους, πράγμα που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή ο κλάδος ζωικής παραγωγής δεν διαθέτει σχέδιο μείωσης εκπομπών ρύπων ενώ είναι ένας απ’ τους πιο ρυπογόνους κλάδους. Μία τέτοια αποτυχία στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων θέτει σε μακροχρόνιο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των εταιρειών. Οι επενδυτές θέλουν να δουν πιο στρατηγικό και καινοτόμο τρόπο σκέψης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια ρίσκα.

Ο ρόλος της ζωϊκής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή

Η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες αποψίλωσης των δασών και μόλυνσης των υδάτων, ενώ αυτή τη στιγμή ευθύνεται για το 14,5% αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι που σημαίνει ότι εάν η παγκόσμια ζήτηση για μοσχαρίσιο κρέας συνεχίσει να αυξάνεται με τους σημερινούς απίστευτους ρυθμούς, θα έχει αυξηθεί κατά 95% έως το 2050. Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν 5 φορές περισσότερο κόκκινο κρέας, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, από το προτεινόμενο όριο.

Ο Ian Monroe, στέλεχος της Etho Capital και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αναφέρει πως «Τα επόμενα 20 χρόνια το μεθάνιο θα ζεσταίνει τον πλανήτη 80 φορές περισσότερο απ’ ότι το διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που σημαίνει πως η κτηνοτροφία παίζει τεράστιο ρόλο σε καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως πλημμύρες, ξηρασία και πυρκαγιές».

Με τις επιστολές τους οι επενδυτές ζητούν από τις εταιρείες fast-food :

  1. Να δοθούν σαφείς προδιαγραφές προς τους προμηθευτές προϊόντων ζωικής πρωτεΐνης οι οποίες θα υιοθετηθούν με σκοπό να μειώσουν την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και το αντίκτυπο στους υδάτινους πόρους.
  2. Να δεσμευτούν οι ίδιες οι εταιρείες για την εφοδιαστική τους αλυσίδα σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, με ποσοτικούς και δεσμευτικούς στόχους οι οποίοι θα μειώνουν τους ρύπους και τις επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους.
  3. Να δεσμευτούν πως θα δημοσιεύουν κάθε χρόνο την πορεία τους προς τους συγκεκριμένους στόχους.
  4. Να διεξάγουν μία ανάλυση κλιματικών σεναρίων, με τη βοήθεια του της Ειδικής Ομάδας  TCFD.

 

Δες επίσης :
(Βίντεο) Μάθε σε 2 λεπτά το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού, με αριθμούς

Έρχεται λειψυδρία στην Ελλάδα

Μοιράσου το άρθρο :

Ακολούθησέ μας :

Οι νέες μειωμένες τιμές της Tesla για την Ελλάδα

Οι σημαντικές πτώσεις τιμών φτάνουν και τις 9.000 ευρώ για τα Model 3 και Model Y στην Ελλάδα, ενώ τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα...

Το ηλεκτρικό φορτηγό 240 τόνων που φορτίζει σε μισή ώρα

Ένα φορτηγό Liebherr 240 τόνων για χρήση σε ορυχεία, πρόκειται να εξοπλιστεί με ένα σύστημα μπαταρίας χωρητικότητας 1,4 MWh. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από την...

Κινεζική εταιρία φωτοβολταϊκών επενδύει με εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η Κινεζική JA Solar αναμένεται να ανοίξει το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Η εταιρία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών, παγκοσμίως, βάσει ισχύος. Η...

Ατύχημα με νεκρή νεαρή αρκούδα στη Φλώρινα

Η νεαρή αρκούδα βρέθηκε σε χωράφι, χτυπημένη στο κεφάλι από άγνωστο διερχόμενο όχημα. Δίπλα από τον δρόμο Φλώρινας-Αμυνταίου, στο ύψος του Αμμοχωρίου εντοπίστηκε η νεκρή...

Τα σχέδια της Mercedes-Benz για διεθνές δίκτυο σταθμών φόρτισης

Η Mercedes-Benz αυξάνει τους σταθμούς φόρτισης. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου CES 2023 στο Λας Βέγκας, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για στήριξη του δικτύου...

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης : Νέες πληροφορίες για τις αιτήσεις

Η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη έρχεται μέσω ΕΣΠΑ, REPower EU και Ταμείο Ανάπτυξης και αναμένεται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών...

Μεταχειρισμένα Tesla : πτώση στην τιμή των αυτοκινήτων

Τα τελευταία χρόνια η Tesla είχε αυξήσει τις αρχικές τιμές πώλησης, οδηγώντας έτσι σε άνοδο και τις τιμές πώλησης των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων. Οι αυξήσεις...