Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας που αφορά τον αιγιαλό έχουν προκαλέσει αίσθηση καθώς αλλάζουν δραστικά όσα γνωρίζαμε έως σήμερα για τα όρια της παραλίας, αλλά και για τον βαθμό μέχρι τον οποίο μπορούν να επεμβαίνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε αυτήν.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του “αναπτυξιακού νομοσχεδίου” σχεδιάζεται από την κυβέρνηση :
- Η κατάργηση της ρύθμισης με την οποία το ελάχιστο πλάτος μίας παραλίας ορίζεται στα 30 μέτρα
- Καταργείται ο περιορισμός του 60% για την μέγιστη έκταση που θα μπορούν να παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται η απόσταση 100 μέτρων ανάμεσα σε διαδοχικές παραχωρήσεις
- Ο αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και κοινόχρηστος. Πλέον θα αποτελεί ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα μπορεί να παραχωρηθεί και να οικοδομηθεί
- Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού για έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις
- Θα επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα
- Το δικαίωμα παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού επεκτείνεται και θα επιτρέπεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων»
- Η ρύθμιση με την οποία υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, πλέον καταργείται
- Ρύθμιση η οποία θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου, αποτελεί η πρόθεση για υπολογισμό του μισθώματος για την χρήση αιγιαλού με βάση την αξία του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου, αντί για την αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου
Σε Δελτίο Τύπου του το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece ζητά να αποσυρθούν οι νέες τροποποιήσεις καθώς, όπως αναφέρει, είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινής χρήσης των ακτών, ενώ εφόσον δεν αποσυρθούν θα λειτουργήσουν εις βάρος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, της υποβάθμισης του τοπίου και του υπερτουρισμού. Η ανακοίνωση υπενθυμίζει επίσης παλαιότερες προσπάθειες για καταπάτηση, νομιμοποίηση και περιορισμό της ελεύθερης χρήσης του αιγιαλού :
«Το 2014 αναπτύχθηκε το κίνημα με τον τίτλο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ και με το σύνθημα «η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωτηρία των αιγιαλών από την άγρια ανοικοδόμηση και η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές αποτελεί δημόσιο συμφέρον». Το κίνημα κατάφερε να συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές σε ένα κείμενο που το υπέγραφαν 135 οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ. Το αποτέλεσμα των μεγάλων κινητοποιήσεων ήταν να αποτραπεί η ψήφιση των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων για τον αιγιαλό και τις παραλίες.
Τον Απρίλιο του 2019 κατατέθηκε από την κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο με το οποίο γινόταν προσπάθεια να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα στις παραλίες, και για να ανατρέψει δραματικά τον ισχύοντα ν.2971/2001 (ΦΕΚ Α-285/19-12-2001). Η συγκεκριμένη διάταξη, μετά από κοινωνικές αντιδράσεις και την αρνητική Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και σε αυτήν την προσπάθεια πήρε θέση με Δελτίο Τύπου με τον τίτλο «Από το «παράθυρο» του 2019 επιχειρούν να περάσουν αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία που δεν πέρασαν από την «πόρτα» το 2014» (09.04.2019)
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις νέες τροποποιήσεις που είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινής χρήσης των ακτών. Οι ρυθμίσεις αυτές, σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν, θα λειτουργήσουν παράλληλα σε βάρος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, της υποβάθμισης του τοπίου και της έντασης του υπερτουρισμού.
Η κυβέρνηση και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου, οφείλει να αποσύρει τις αντιπεριβαλλοντικές, αντικοινωνικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό Σχέδιο Νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα λέμε στα εγγόνια μας ««Μια φορά και έναν καιρό είχαμε έναν αιγιαλό»….
Οι συγκεκριμένες αλλαγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, αναμένεται να τεθούν προς δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Ενημέρωση 12/9 : Η κυβέρνηση, μετά από αντιδράσεις, βάζει “στον πάγο” τις διατάξεις που αφορούν τις παραλίες και τον αιγιαλό, αποσύροντάς τες από το “αναπτυξιακό” σχέδιο νόμου που ετοιμάζει.
Διάβασε επίσης : Δόθηκε άδεια για να προχωρήσουν οι εξορύξεις σε Σκουριές και Ολυμπιάδα