15 Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, ζητούν πόρους με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή
Οι δήμαρχοι 15 μεγάλων πόλεων, με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρουν πως είναι σε θέση να δράσουν ταχύτερα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν περιορίζεται τόσο όσο οι κυβερνήσεις, από την πίεση της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, “Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις”. Με περίπου 3 στους 4 Ευρωπαίους πολίτες να ζουν σε αστικές περιοχές, οι οποίες λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ μέσω των ταμείων συνοχής, έως τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις λειτουργούν ως μεσολαβητές. Στην επιστολή τους προτρέπουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναγνωρίσουν τον καθοριστικό ρόλο των πόλεων και των αστικών περιοχών στην εφαρμογή των “πράσινων” μέτρων, ενώ ζητούν οι ευρωπαϊκοί πόροι να είναι άμεσα προσβάσιμοι και ειδικά προσαρμοσμένοι για τις πόλεις προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητά τους.
Στην επιστολή τους οι δήμαρχοι των Βουδαπέστη , Πράγα , Αθήνα, Βαρσοβία , Βερολίνο , Βιέννη , Ρίγα , Χάγη , Βίλνιους , Ταλίν , Φραγκφούρτη , Κόσιτσε, Μιλάνο , Στρασβούργο προσθέτουν πως οι προσπάθειές τους για ουδέτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, θα είναι επιτυχείς μόνο εάν η ΕΕ καθορίσει ρυθμιστικούς και οικονομικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα παρέχουν στις τοπικές αρχές τα απαιτούμενα μέσα ώστε να δράσουν.
Ο ενεργειακός τομέας που βασίζεται στον άνθρακα είναι αρκετά ισχυρός σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Γερμανία), ενώ δήμαρχοι οι οποίοι προέρχονται από αντιπολιτευόμενα κόμματα (Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Πράγα) αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασίας με τις κυβερνήσεις. Τέτοιες και αντίστοιχες περιπτώσεις “μπλοκάρουν” συχνά την ΕΕ στο να έρθει πιο κοντά στον στόχο της για ουδέτερες εκπομπές ρύπων έως το 2050, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.
Ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ (2021-2027) θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 20ης Φεβρουαρίου, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειές του θα συνεχιστούν και μετά. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η ΕΕ θα δώσει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής περιορίζοντας τις εκπομπές CO2 σε μεταφορές, ενέργεια, γεωργία και βιομηχανία.