fbpx

Οι όροι που σοκάρουν πολύ περισσότερο από την «κλιματική αλλαγή»

Σύμφωνα με νέα μελέτη νευροεπιστημόνων, οι όροι που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν δραστικά το πόσο νοιάζεται ο κόσμος για αυτή. Ο όρος «κλιματική αλλαγή» είχε την χειρότερη απόδοση, ενώ αντίθετα οι περισσότεροι νοιάστηκαν στο άκουσμα του όρου «κλιματική κρίση».

Αυτή τη στιγμή 2 στους 3 Αμερικάνους πιστεύουν πως απαιτείται δράση για την κλιματική αλλαγή, ενώ το υπόλοιπο 1/3 θεωρεί πως οι ανησυχίες είναι αδικαιολόγητες σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Wall Street Journal και NBC. Βασικός στόχος της μελέτης είναι να εξερευνήσει τα επίπεδα ανησυχίας που προκαλούν οι όροι που χρησιμοποιούνται ώστε να περιγράψουν την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Η μεθοδολογία της SPARK Neuro βασίστηκε στην καταγραφή της ανησυχίας 120 εξεταζόμενων οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Κάθε φορά που άκουγαν ηχογραφημένες διάφορες αμφιλεγόμενες δηλώσεις, οι νευροεπιστήμονες κατέγραφαν με ειδικές κάμερες και αισθητήρες, τα επίπεδα της συναισθηματικής ανησυχίας των εξεταζόμενων.

Με αντίστοιχο τρόπο και αλγόριθμο η εταιρεία προέβλεψε εύστοχα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, καθώς είχε μετρηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούσαν συναισθηματικά αναποφάσιστοι ψηφοφόροι όταν έβλεπαν περιεχόμενο που σχετίζονταν με τον Τραμπ.

Τα ευρήματα της μελέτης

Όροι όπως «κλιματική κρίση» και «καιρική αποσταθεροποίηση» φαίνονται να είναι ιδανικά ώστε να κάνουν δημοκρατικούς, ρεπουμπλικάνους και ανεξάρτητους να νοιαστούν για το περιβάλλον, αφού επηρεάζουν πολύ περισσότερο τα συναισθήματά τους, σε σχέση με τον πολυχρησιμοποιημένο όρο της κλιματικής αλλαγής.

Οι ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν συναισθηματικά τουλάχιστον 3 φορές περισσότερο στο «κλιματική κρίση» σε σχέση με το «κλιματική αλλαγή». Ενώ ο όρος «περιβαλλοντική καταστροφή» δεν είναι ο ιδανικός, καθώς προκάλεσε υπερβολικά έντονα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επίσης αδιάφορα στους όρους «κλιματική αλλαγή» και υπερθέρμανση του πλανήτη αντέδρασαν και οι δημοκρατικοί, ενώ σε όρους όπως περιβαλλοντική καταστροφή, κλιματική κρίση και καιρική αποσταθεροποίηση, υπήρξε κατά 60% μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Τέλος, στους ανεξάρτητους υποψήφιους καταγράφηκαν πιο έντονα συναισθήματα στο άκουσμα των όρων «κλιματική κρίση» και «υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η σημασία της μελέτης και για ποιο λόγο αποτυγχάνει ο όρος «κλιματική αλλαγή»

Σύμφωνα με τον CEO της SPARK Neuro, Spencer Gerrol, η επιλογή των λέξεων είναι σημαντική και μπορεί να μεταβάλλει τις πολιτικές, ενώ εντοπίζει δύο βασικούς λόγους για την… αναισθησία του κοινού σε ότι αφορά τον όρο «κλιματική αλλαγή».

Όπως εξηγεί, τα «υπερθέρμανση του πλανήτη» και «κλιματική αλλαγή», δεν επιτελούν το σκοπό τους, καθώς είναι ουδέτερες φράσεις που ναι μεν δίνουν στον ακροατή να καταλάβει πως υπάρχει κάτι που αλλάζει, ωστόσο από τις λέξεις δεν προκύπτει εάν αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Συνεχίζει λέγοντας πως και ο παράγοντας της υπερβολικής έκθεσης έχει προκαλέσει στο κοινό… ανοσία στο άκουσμα του όρου «κλιματική αλλαγή», αφού ο ίδιος όρος ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια.

Αντίστοιχη κριτική στον όρο «κλιματική αλλαγή» άσκησε και η γνωστή 16χρονη ακτιβίστρια, Greta Thunberg, μέσω πρόσφατου tweet.

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι διαφημιστικές δεν χρησιμοποιούν τις ίδιες καμπάνιες από τη δεκαετία του ’80. Κάποιες φορές πρέπει να αλλάξεις κάποια πράγματα ώστε να κερδίσεις την προσοχή του κόσμου», πρόσθεσε ο Gerrol.

Η SPARK Neuro, υποστηρίζεται από μεγάλο εύρος επενδυτών όπως τον ιδρυτή του Paypal, Peter Thiel και τον ηθοποιό Will Smith, ενώ οι υπηρεσίες της έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από μεγάλες εταιρείες όπως NBC και Netflix, προκειμένου να μετρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού σε διαφημίσεις και trailer ταινιών.

Διάβασε επίσης : Πως η εκπαίδευση των παιδιών για την κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους γονείς

 

Μοιράσου το άρθρο :

Ακολούθησέ μας :

Ανοιχτές οι αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με επιδότηση από τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν από σήμερα να δώσουν προκαταβολή...

Το lockdown λόγω κορονοϊού είχε μικρή επίδραση στην μείωση ρύπων

Οι μειώσεις αέριων ρύπων (διοξείδιο άνθρακα, οξείδια αζώτου κ.ά.) κυμάνθηκαν από 10% έως 30% και κορυφώθηκαν τον Απρίλιο. Η πραγματική επίδραση του lockdown στο κλίμα...

(Βίντεο) Το Ford Mustang Mach-E (prototype) για πρώτη φορά on camera

Το, πιθανότατα σκηνοθετημένο, βίντεο μας δίνει μία πρώτη ματιά της δύναμης του νέου εγχειρήματος της Ford, Mustang Mach-E, με το οποίο η παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία...

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αξίας έως 50.000 θα εξαιρούνται από το τεκμήριο διαβίωσης

Σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ακολουθεί το δελτίο τύπου από το γραφείο τύπου...

Ηλεκτροκίνηση: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται το νομοσχέδιο «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών: Μέτρα προώθησης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτροκίνησης». Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και...

Πρόγραμμα επιδότησης έως και 5.000 για στήριξη της ηλεκτροκίνησης

Εντός του επόμενου μήνα θα παρουσιαστούν τα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και σκούτερ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα, στον σχεδιασμό στήριξης...

Οι ελληνικές πόλεις με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2020

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 497 οργανωμένες παραλίες με Γαλάζια Σημαία. Σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, υπεύθυνος φορέας του προγράμματος...