fbpx

Βροντερό “ΟΧΙ” του Δήμου Αρταίων στις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων

Δήμαρχος Αρταίων : “Θέλουμε μια Άρτα που να στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στην προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.”

Στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία αποτελεί ανάδοχο για την έρευνα των υδρογονανθράκων για το κομμάτι Άρτα-Πρέβεζα, μετά από ενημέρωση που πραγματοποίησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, αντίκρυσαν όχι μόνο την διαφωνία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων, αλλά και του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων το οποίο ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (εκτός ενός) ενάντια στις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης επέκρινε την κυβέρνηση για τη σύμβαση που υπέγραψε με τα Ελληνικά Πετρέλαια χωρίς πρώτα να ενημερώσει και να λάβει την έγκριση της τοπικής κοινωνίας, καθώς όπως είπε τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Και συνέχισε λέγοντας, «Είμαι ιδιαίτερα σκεπτικός και επιφυλακτικός. Και είναι λογικό οι συμπολίτες μας να αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής μας. Όλοι μας αγωνιούμε. Αυτό που ως Δημοτική Αρχή μας ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα: μια Άρτα που να στηρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Ο Δήμαρχος Αρταίων για τους κλάδους που κινδυνεύουν από τις εξορύξεις

«Η περιοχή μας ως γνωστόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση και τον πρωτογενή τομέα. Γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεύματα καθώς και τα εξαίρετης ποιότητας προϊόντα μας γνωρίζουν σημαντική άνθηση και ενισχύουν όλο και περισσότερο την τοπική οικονομία. Επιπλέον, τόσο ο ορεινός όγκος με τα Τζουμέρκα, όσο και ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού Κόλπου, που είναι ενταγμένος στη ζώνη Natura και προστατεύεται με τη συνθήκη Ramsar, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα και ενδείξεις του προφίλ της περιοχής μας. Παράλληλα, ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχή μας, αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της τοπικής οικονομίας.

Η οποιαδήποτε ένδειξη περί υποβάθμισης του περιβάλλοντος ρύπανσης του αέρα ή του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει άμεση σχέση με τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, μας βρίσκει κάθε αντίθετους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω το παρόν, αλλά και τo μέλλον της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού και εν γένει της τοπικής οικονομίας.»

Ωστόσο σημείωσε πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν «λήγει» το ζήτημα των ερευνών, λέγοντας πως «χρειάζεται χρόνος, ενημέρωση και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, πρέπει για το θέμα να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι Σύλλογοι Περιβαλλοντολόγων. Δεν φτάνουν μόνο οι αγαθές προθέσεις και οι μελέτες, οι οποίες …μένουν στα χαρτιά. Θέλουμε μια αξιοβίωτη Άρτα για εμάς και τα παιδιά μας. Η Άρτα αλλάζει και είμαστε περήφανοι ξανά!» κατέληξε.

Οι πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στις εξορύξεις

Μεγάλη ήταν και η παρουσία πολιτών από διάφορους φορείς και πρωτοβουλίες, οι οποίοι χειροκρότησαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ακολουθεί το δελτίο τύπου της «Πρωτοβουλίας των πολιτών ενάντια στην έρευνα & εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο» για τη σχετική απόφαση :

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αρνητική απάντηση – απόφαση του Δ. Αρταίων στο αίτημα διέλευσης των πετρελαϊκών εταιρειών στις δημοτικές εκτάσεις, αποτελεί μια σημαντική και καθοριστικής σημασίας εξέλιξη, που εκφράζει καθαρά την εναντίωση και έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών της Ηπείρου στο εξορυκτικό μοντέλο και τις καταστροφικές συνέπειες που το διακρίνουν.

Η οργάνωση των πολιτών της Ηπείρου σε κατά τόπους Πρωτοβουλίες, η συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των συμπολιτών μας, καθώς και το ειρηνικό και μαζικότατο συλλαλητήριο της 1ης Ιουνίου στα Γιάννενα, ήταν η απάντηση των πολιτών που σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και ξεγυμνώνουν τις προθέσεις των εταιρειών και των πολιτικών που τις στηρίζουν.

Είναι ξεκάθαρο πως οι Ηπειρώτες γνωρίζουν καλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους, ΔΕΝ θα επιτρέψουν το βιασμό της Ηπείρου και θα αναδείξουν αυτό το στολίδι της Ελλάδας ως πρότυπο αειφορίας, αξιοπρέπειας, καθιστώντας αυτήν ως έναν τόπο που σε προσκαλεί για να ζήσεις!!!!

Η Πρωτοβουλία των πολιτών ενάντια στην έρευνα & εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, συγχαίρει το Δήμαρχο αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Άρτας για αυτή τους την απόφαση και ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά στα καλέσματα μας που θα έχουν ως στόχο την άρση ΟΛΩΝ των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί καθώς και την αποτροπή νέων αδειοδοτήσεων από τους Δήμους ενδιαφέροντος.

Όχι της Άρτας για τις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων

 

 

Μοιράσου το άρθρο :

Ακολούθησέ μας :

Οι νέες μειωμένες τιμές της Tesla για την Ελλάδα

Οι σημαντικές πτώσεις τιμών φτάνουν και τις 9.000 ευρώ για τα Model 3 και Model Y στην Ελλάδα, ενώ τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα...

Το ηλεκτρικό φορτηγό 240 τόνων που φορτίζει σε μισή ώρα

Ένα φορτηγό Liebherr 240 τόνων για χρήση σε ορυχεία, πρόκειται να εξοπλιστεί με ένα σύστημα μπαταρίας χωρητικότητας 1,4 MWh. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από την...

Κινεζική εταιρία φωτοβολταϊκών επενδύει με εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η Κινεζική JA Solar αναμένεται να ανοίξει το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Η εταιρία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών, παγκοσμίως, βάσει ισχύος. Η...

Ατύχημα με νεκρή νεαρή αρκούδα στη Φλώρινα

Η νεαρή αρκούδα βρέθηκε σε χωράφι, χτυπημένη στο κεφάλι από άγνωστο διερχόμενο όχημα. Δίπλα από τον δρόμο Φλώρινας-Αμυνταίου, στο ύψος του Αμμοχωρίου εντοπίστηκε η νεκρή...

Τα σχέδια της Mercedes-Benz για διεθνές δίκτυο σταθμών φόρτισης

Η Mercedes-Benz αυξάνει τους σταθμούς φόρτισης. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου CES 2023 στο Λας Βέγκας, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για στήριξη του δικτύου...

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης : Νέες πληροφορίες για τις αιτήσεις

Η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη έρχεται μέσω ΕΣΠΑ, REPower EU και Ταμείο Ανάπτυξης και αναμένεται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών...

Μεταχειρισμένα Tesla : πτώση στην τιμή των αυτοκινήτων

Τα τελευταία χρόνια η Tesla είχε αυξήσει τις αρχικές τιμές πώλησης, οδηγώντας έτσι σε άνοδο και τις τιμές πώλησης των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων. Οι αυξήσεις...