Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου, αυτό της Νορβηγίας, με αξία περιουσιακών στοιχείων $1 τρις δολαρίων, ανακοίνωσε πως θα πουλήσει μετοχές εταιρειών έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου.
Η κεντρική τράπεζα με βάση οικονομικούς, και όχι περιβαλλοντικούς λόγους, έκρινε πως η χώρα πρέπει να μειώσει την έκθεσή της σε μετοχές υψηλού κινδύνου, κρίνοντας πως τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η εισήγηση αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργείου Οικονομικών και οδήγησε σε διθυραμβικά σχόλια διεθνώς καθώς μία τέτοια επιλογή θα συμβόλιζε την στροφή των επενδυτικών ταμείων σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας.
Το μέγεθος των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι 341 μετοχές αξίας 37 δισ. δολαρίων και θεωρήθηκε πως η Νορβηγία θα πουλούσε όλες αυτές τις μετοχές. Ωστόσο, προς απογοήτευση περιβαλλοντικών οργανώσεων και ανακούφιση του πετρελαϊκού κλάδου, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας αργότερα διευκρίνισε πως στην πραγματικότητα θα πουλούσε 134 μετοχές αξίας 8 δισ. δολαρίων και όχι και τα 37 δισ.
Η Νορβηγία θα συνεχίζει να διατηρεί το μερίδιό της στην κρατική Equinor, αλλά και σε κολοσσούς όπως Shell, BP, Exxon, Total, ενώ θα ξεφορτωθεί μόνο μετοχές μικρών παικτών οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με έρευνα και εξόρυξη, όπως Tullow Oil, Premier Oil και άλλες.
Παρά, την απογοητευτική απόφαση για διατήρηση μεριδίου και στήριξη της πλειοψηφίας του πετρελαϊκού κλάδου, ο συμβολισμός κατά τον οποίο η Νορβηγία αναγνωρίζει την αρχή του τέλους για τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο, παραμένει.
Διάβασε επίσης : Όσλο : Η οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019