Ροή Ειδήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλιματική αλλαγή: Η βροχή λιώνει τους πάγους στη Γροιλανδία

Η βροχή λιώνει του πάγους στην Γροιλανδία

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες, αφού η όλο και πιο συχνές βροχοπτώσεις λιώνουν τους πάγους της Γροιλανδίας ακόμη και το χειμώνα. "Έκπληξη" προκάλεσε στους περιβαλλοντολόγους το συμπέρασμα νέας έρευνας, από την οποία προκύπτει ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενόμενου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, δεν είναι άλλος από τις όλο…

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες, αφού η όλο και πιο συχνές βροχοπτώσεις λιώνουν τους πάγους της Γροιλανδίας ακόμη και το χειμώνα.

“Έκπληξη” προκάλεσε στους περιβαλλοντολόγους το συμπέρασμα νέας έρευνας, από την οποία προκύπτει ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενόμενου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, δεν είναι άλλος από τις όλο και πιο συχνές βροχοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα λιώνουν τους πάγους ακόμη και κάτω από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που έχει ο βαρύς αρκτικός χειμώνας.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τους ειδικούς, καθώς, όπως επισημαίνει το BBC, “κρύβουν” μέσα τους απίστευτες ποσότητες παγωμένου νερού. Αν νομίζετε ότι υπάρχει υπερβολή σε όλα τα παραπάνω, ή ότι πρόκειται για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που δεν θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον, τότε ίσως πρέπει να μάθετε το εξής, χωρίς ίχνος καταστροφολογίας ή πανικού: Αν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας, η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων παγκοσμίως θα ανέβουν περί τα 7 μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους που ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές ανά τον κόσμο.

Μέχρι πρότινος, το αναπόφευκτο λιώσιμο των πάγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντισταθμιζόταν από τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Όμως τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Η χρονική διάρκεια του χειμώνα έχει συρρικνωθεί, τα χιόνια έχουν περιοριστεί και οι βροχές κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με μετεωρολογικές μετρήσεις, η συχνότητα των βροχοπτώσεων κατά τους χειμερινούς μήνες έχει εξαπλασιαστεί την τρέχουσα δεκαετία. Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων για την περίοδο 1979 – 2012 δείχνει παράλληλα ότι οι έντονες βροχοπτώσεις επισπεύδουν το λιώσιμο των πάγων κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο αρνητικός αντίκτυπος των βροχοπτώσεων δεν ισχύει μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και η θερμοκρασία ανέρχεται λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν, αλλά πλέον παρατηρείται και το χειμώνα, οπότε καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Γιατί η βροχή λιώνει τους πάγους;

Η Δρ Marilena Oltmannns του γερμανικού ωκεανογραφικού κέντρου ερευνών GEOMAR, αναφέρει στο BBC ότι οι νέες κλιματολογικές συνθήκες δικαιολογούν την αύξηση των βροχοπτώσεων, δεδομένου ότι καταγράφεται πλέον αύξηση των θερμότερων αέριων μαζών που έρχονται από το Νότο.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Marco Tedesco, του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, που επίσης συνεργάστηκε στην έρευνα, δίνει μία ακόμη εξήγηση. Η βροχή που πέφτει κατά τους χειμερινούς μήνες και ξαναπαγώνει, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας των πάγων, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να λιώσουν γρηγορότερα και ευκολότερα μόλις ο καιρός καλοκαιριάσει.

Όπως επισημαίνει, όσο πιο σκούρος γίνεται ο πάγος, τόσο περισσότερη θερμότητα απορροφά από τον Ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώνει ταχύτερα. “Οι πιθανές επιπτώσεις των αλλαγών που συντελούνται το χειμώνα και την άνοιξη σε όσα συμβαίνουν στη συνέχεια το καλοκαίρι είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί” αναφέρει.

Πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Βεβαίως και ναι! Μπορεί η Γροιλανδία να είναι μικροσκοπική και πολύ μακρυά, όμως η περιβαλλοντική σημασία της για τον πλανήτη μας είναι τεράστια. Οι πάγοι λιώνουν με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη και τα στρώματα πάγου γίνονται όλο πιο λεπτά και ευπαθή στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το λιώσιμο των πάγων είναι κάτι που ήδη συμβαίνει, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να κυμαίνεται ακόμη σε αμελητέα επίπεδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανεξέλεγκτα όσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία και όσο περισσότερο λιώνουν οι πάγοι. Εδώ και χρόνια, η αύξηση της άλγης καθιστά πιο σκουρόχρωμους του πάγους γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιο ευάλωτοι στις συνθήκες που ευνοούν το λιώσιμό τους. Οι πάγοι γίνονται πιο σκούροι και από την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων που μεταφέρονται όλο και συχνότερα από το νότο λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Η περιβαλλοντική αυτή “βόμβα” θα μπορούσε να σκάσει ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι η υπερθέρμανση στο Βόρειο Πόλο είναι δύο φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη!

Αν νομίζετε δε ότι η βροχούλα δεν αρκεί για να λιώσουν τέτοιες ποσότητες πάγων, τα επιστημονικά δεδομένα δίνουν μια άλλη εικόνα. Αρκούν μόλις 14mm βροχής για να λιώσουν 15 εκατ. πάγου, ακόμη και αν η θερμοκρασία του χιονιού είναι στους – 15 βαθμούς Κελσίου…

 

Πηγή : news247

Δημοφιλή

Ροή Ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάβασε επίσης