Σύμφωνα με το πρακτορείο reuters, η Ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να μπλοκάρει την έκδοση περίπου 36 αδειών οι οποίες θα επέτρεπαν την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός ενέργειας της χώρας :
«Η έκδοση των 36 αδειών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των 3 αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί για εξόρυξη στο Ιόνιο Πέλαγος, θα σταματήσει».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να συμπεριληφθεί σε τροποποίηση νομοθεσίας που θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες.
Το «μπλόκο» αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, όπως δήλωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας.
Στη δήλωσή του το υπουργείο τόνισε πως οι βιομηχανίες του πετρελαίου και του αερίου δεν βρίσκονται στους στρατηγικούς στόχους της Ιταλίας.
Τα αποθέματα της Ιταλίας θεωρούνται πως είναι τεράστια, ωστόσο οι έρευνες εμποδίζονται εδώ και χρόνια. Αυτή τη στιγμή η χώρα παράγει το 7,5% του φυσικού αερίου και το 7,3% του πετρελαίου, που καταναλώνει.
Ο κυβερνών συνασπισμός, δηλώνει πως θέλει να ενισχύσει τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών στην χώρα, και όχι να επεκτείνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Προβλέπουν πως η ηλεκτρική τους ενέργεια θα έχει απανθρακοποιηθεί πλήρως έως το 2025, ενώ θέτουν στόχο το 30% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνεται στην χώρα έως το 2030, να είναι «πράσινη».
Υπενθυμίζεται, πως το 2016 η Ιταλία πραγματοποίησε δημοψήφισμα για το εάν οι πολίτες επιθυμούσαν να γίνει εξόρυξη υδρογονανθράκων ή όχι. Ωστόσο αυτό κρίθηκε άκυρο, εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής (προσήλθε το 32,5%, ενώ το όριο είναι 50%) η οποία ενδέχεται να οφείλεται στις προτροπές για αποχή από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.
Την ίδια στιγμή, και σε «γειτονικό» τοπίο, η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ενέργειες που θα συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση της χώρας, αλλά προχωρά με διαδικασίες οι οποίες επιτρέπουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
Πληροφορίες : reuters