Η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου όπως Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν αυξημένη ξηρασία μελλοντικά, σύμφωνα με μελέτη του Κοινού Κέντρου Ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC).
Η έρευνα επιβεβαιώνει τους φόβους για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα προκύπτουν , σε ποσοστό 80-90%, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και προβλέπει από τη μία αυξημένες πλημμύρες και από την άλλη πιο επιθετική λειψυδρία τα καλοκαίρια, φαινόμενα που ήδη είναι αισθητά σε ορισμένες περιοχές. Οι συνέπειες αυτές οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση γης, αλλά επηρεάζουν μόνο σε ποσοστό 10-20% τα παραπάνω φαινόμενα.
Στην Ελλάδα προβλέπεται πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα της τάξης των 810 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη διαθεσιμότητα νερού για πότισμα χωραφιών, το οποίο με τη σειρά του θα μειώσει την προσφερόμενη ποσότητα τροφίμων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μείωση αποθεμάτων νερού σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα βιώσουν πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, εκτός από τη χώρα μας, ενώ παράλληλα η Κύπρος και Ελλάδα, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα δεχτούν την μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας της μειωμένης διαθεσιμότητας νερού.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι μέχρι 2 βαθμούς κελσίου, κάτι που αποτελεί τον δύσκολο στόχο που τέθηκε στη Συμφωνία του Παρισίου το 2015, ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο η άνοδος θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει έως και τους 4 βαθμούς σε βάθος 30 ετών. Και στα δύο σενάρια αναμένονται περισσότερες πλημμύρες και μεγαλύτερη ξηρασία, με τις συνέπειες σε περίπτωση που επικρατήσει το δεύτερο σενάριο να είναι εξαιρετικά έντονες και καταστροφικές.
Η μελέτη συνιστά περισσότερα προληπτικά μέτρα στη Νότια Ευρώπη, για καλύτερη διαχείριση νερού στην άρδευση, για αύξηση καλλιεργειών που αντέχουν στην ξηρασία, αύξηση τιμών για κατανάλωση νερού αγροτικής και βιομηχανικής χρήσης και άλλα.