Ροή Ειδήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι ελληνικές πόλεις με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2020

Οι ελληνικές πόλεις με τις περισσότερες παραλίες με γαλάζια σημαία για το 2020

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 497 οργανωμένες παραλίες με Γαλάζια Σημαία. Σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, υπεύθυνος φορέας του προγράμματος Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα, ανακοίνωσε τις παραλίες που λαμβάνουν Γαλάζια Σημαία. Η συγκεκριμένη σημαία, σύμφωνα με τον φορέα, αντιπροσωπεύει την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε οργανωμένες παραλίες, αλλά και…

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 497 οργανωμένες παραλίες με Γαλάζια Σημαία.

Σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, υπεύθυνος φορέας του προγράμματος Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα, ανακοίνωσε τις παραλίες που λαμβάνουν Γαλάζια Σημαία. Η συγκεκριμένη σημαία, σύμφωνα με τον φορέα, αντιπροσωπεύει την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε οργανωμένες παραλίες, αλλά και τις παροχές με βάση 33 κριτήρια, μεταξύ των οποίων οι ξαπλώστρες, ασφάλεια λουομένων, καθαριότητα ακτής, πληροφόρηση κοινού και άλλες υποδομές.

Η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις, μεταξύ 47 χωρών παγκοσμίως. Ωστόσο, σε σχέση με πέρυσι οι βραβευμένες παραλίες είναι μειωμένες κατά 18. Με Γαλάζια Σημαία βραβεύτηκαν 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.

Οι περιφέρειες και οι νομοί με τις περισσότερες παραλίες με Γαλάζια Σημαία

Στην πρώτη θέση είναι η περιφέρεια Κρήτης με 117 βραβευμένες ακτές και 1 μαρίνα. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 104 ακτές και 3 μαρίνες. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Νότιο Αιγαίο) με 78 ακτές και 2 μαρίνες.

Σε ότι αφορά τους νομούς, η Χαλκιδική έρχεται πρώτη με 85 Γαλάζιες Σημαίες, ακολουθεί το Λασίθι με 39, Ρόδος (34), Χανιά (33), Ηράκλειο (27) και Αττική με 19.

Ιδρυτής και Διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι η δανέζικη ΜΚΟ “Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση” (FEE). Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση, εξετάζονται από εθνική επιτροπή κρίσεων και ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου από την ΕΕΠΦ ή από την FEE προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των προδιαγραφών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ομάδες όπως αυτή του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) έχουν ασκήσει αρνητική κριτική στην συγκεκριμένη μεθοδολογία, κυρίως για το γεγονός ότι τα κριτήρια δίνουν κυρίως έμφαση στις παροχές των παραλιών και όχι στην καθαριότητα των νερών.

Δες αναλυτικά τις παραλίες με Γαλάζια Σημαία εδώ

Δημοφιλή

Ροή Ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάβασε επίσης