Συντριβή για το πετρέλαιο καθώς έκλεισε με αρνητικές τιμές. Η πανδημία του κορονοϊού Covid-19 και η έλλειψη χώρων αποθήκευσης οι βασικοί λόγοι.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το πετρέλαιο έκλεισε με αρνητικές τιμές . Οι παραγωγοί ουσιαστικά πληρώνουν για να το ξεφορτωθούν. Το παγκόσμιο πάγωμα των μετακινήσεων εξαιτίας της καραντίνας για την πανδημία του κορονοϊού έχει γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό έκλεισε με -37,63 δολάρια/βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ιστορική στιγμή η οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως σηματοδοτεί την έλευση μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης σύμφωνα με τους αναλυτές. Για μία τάξη μεγέθους, η προηγούμενη ιστορική βουτιά ήταν στα 10,42 δολάρια το βαρέλι το 1986, με στοιχεία Dow Jones.
Η παγκόσμια καραντίνα έχει φέρει την κατανάλωση πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, αφού ο εξαρτημένος από το πετρέλαιο, κλάδος των μεταφορών, έχει παγώσει, ενώ η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών από την αυξανόμενη ανεργία, έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Ωστόσο, η παραγωγή του πετρελαίου είναι τεχνικά αδύνατο να σταματήσει, κάτι που έχει εκτινάξει τα αποθέματά του, εφόσον δεν υπάρχει ζήτηση. Η αρνητική τιμή δείχνει πως οι παραγωγοί έχοντας… ξεμείνει, ουσιαστικά, από αποθηκευτικούς χώρους, όχι μόνο δεν πουλάνε φθηνά, αλλά πληρώνουν τους αγοραστές για να το πάρουν από τα χέρια τους. Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 48% από τα τέλη Φεβρουαρίου, φτάνοντας έτσι σχεδόν 55 εκατ. βαρέλια σε έναν κόμβο με μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα τα 76 εκατομμύρια βαρέλια.
Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι παραγωγοί, ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, κατάφεραν να συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, αυτό δεν ήταν αρκετό να περιορίσει το κραχ, σε μία παγκόσμια οικονομία η οποία είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο ανέφερε πως η κυβέρνησή του θα αγοράσει έως και 75 εκατ. βαρέλια προκειμένου να ανεφοδιάσει πλήρως το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου της.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών η βαθιά ύφεση που σηματοδοτείται μπορεί να συγκριθεί με το οικονομικό κραχ του 1930-1932 και τον Β’ ΠΠ, με μεγαλύτερους ηττημένους τις χώρες που στηρίζονται στο πετρέλαιο και την ενέργεια. Η Rystad Energy προβλέπει πως θα αναβληθούν έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ δεκάδες παραγωγοί πετρελαίου (κυρίως οι αδύναμοι παίκτες) αναμένεται να δηλώσουν χρεοκοπία.
Αργότερα μέσα στη μέρα οι τιμές πέρασαν για λίγο σε θετικές αξίες, ωστόσο ξανά-έπεσαν υπό του μηδενός.