Ροή Ειδήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9 σπάνιοι γύπες νεκροί από δηλητηριασμένο δόλωμα στο φαράγγι της Κλεισούρας

11 δηλητηριασμένα όρνια - γύπες

Συνολικά εντοπίστηκαν 11 δηλητηριασμένα Όρνια, με τα 9 εξ αυτών να είναι νεκρά. Πρόκειται για ένα προστατευόμενο και απειλούμενο είδος γύπα. Έντεκα Όρνια εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολλογγίου-Αιτωλικού. Ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολλογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εντοπίστηκαν 9…

Συνολικά εντοπίστηκαν 11 δηλητηριασμένα Όρνια, με τα 9 εξ αυτών να είναι νεκρά. Πρόκειται για ένα προστατευόμενο και απειλούμενο είδος γύπα.

Έντεκα Όρνια εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολλογγίου-Αιτωλικού. Ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολλογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εντοπίστηκαν 9 νεκροί γύπες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τοξικολογικές αναλύσεις ώστε να καθοριστούν τα αίτια, αλλά και να αποφευχθούν περαιτέρω δηλητηριάσεις. Άλλοι δύο γύπες δηλητηριασμένοι περισυλλέχθηκαν από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA όπου αναρρώνουν παρουσιάζοντας σημάδια ανάκαμψης. Ένα από τα νεκρά Όρνια μάλιστα έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015. Κυρίως είχε εμφανιστεί στην Βουλγαρία, ενώ στο Μεσολόγγι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.

11 δηλητηριασμένα όρνια - γύπες

Ομάδα Ανίχνευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ερευνώντας την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, εντόπισαν τρεις νεκρές προβατίνες  οι οποίες στάλθηκαν επίσης για τοξικολογικές εξετάσεις προκειμένου να καθοριστεί εάν αποτελούσαν το δηλητηριασμένο δόλωμα. Μέλη και εθελοντές της Ορνιθολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης καταγράφουν τον αριθμό των γυπών, ενώ ξεκίνησαν να ενημερώνουν σχετικά τον τοπικό πληθυσμό και κυρίως τους κτηνοτρόφους, όπως είχε συμβεί και σε αντίστοιχο περιστατικό παλαιότερα. Στην ίδια περιοχή είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό πριν από δύο χρόνια, με θύματα δηλητηρίασης επτά όρνια.

Το δηλητήριο και η σημασία του γύπα

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, η παράνομη πρακτική του δηλητηριασμένου δολώματος συνήθως χρησιμοποιείται από ορισμένους ασυνείδητους αγρότες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς κτλ. οι οποίοι θέλουν να “καταπολεμήσουν” ζώα όπως ο λύκος ή η αλεπού, αγνοώντας ότι τέτοιες επιζήμιες πρακτικές όχι μόνο δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά και τιμωρούνται με πρόστιμα, με μάλιστα θεσμοθετημένη διαδικασία αποζημίωσης. Το Δασαρχείο Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αναζήτηση, τον εντοπισμό και την υποδειγματική τιμωρία του/των δράστη/ών.

11 δηλητηριασμένα όρνια - γύπες

Ενώ η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την ζωή της υπαίθρου. Ο πληθυσμός του γύπα έχει καταρρεύσει τα τελευταία 30 χρόνια εξαιτίας της συγκεκριμένης πρακτικής, κάτι που σημαίνει πως η Ηπειρωτική Ελλάδα στερείται των σημαντικών υπηρεσιών τους στην κοινωνία, αφού το συγκεκριμένο είδος “καθαρίζει” την ύπαιθρο από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών.

Στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους στη χώρα, μετά από αυτόν της Κρήτης. Τα όρνια αυτή τη στιγμή εντοπίζονται σε μόλις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, ενώ το πρόγραμμα LIFE IP 4 Natura, αναμένεται να υλοποιηθεί με Σχέδιο Δράσης μέσα στην επόμενη πενταετία, περιλαμβάνοντας σύνολο δράσεων που στοχεύουν στην προστασία και στην αύξηση του πληθυσμού των ειδών αυτών.

 

 

Δημοφιλή

Ροή Ειδήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάβασε επίσης